IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни затвориха супермаркети в курортите "Албена" и "Златни пясъци"

Дружествата имат задължения към бюджета, а служителите работят без трудови договори

14:29 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Данъчни запечатаха четири супермаркета в черноморския комплекс "Албена" и още 11 в курорта "Златни пясъци". Всички магазини за хранителни стоки са от една и съща верига супермаркети, регистрирани на три отделни дружества, съобщи БТА като се позова на териториалната дирекция във Варна.

До крайната мярка се е стигнало след предприетите действия от Националната агенция за приходите (НАП) по обезпечаване на вземания - чрез запор на парични средства от касите на обектите.

И трите дружества имат задължения към НАП в големи размери. Въпреки че дневните обороти на всеки от обектите надхвърля 7 хил. лева, задълженията към бюджета не се погасяват, пояснява Красимир Павлов от териториалната дирекция.

След първоначалните изземвания на оборотни средства от касите длъжниците прехвърлят стопанисването на обектите на новорегистрирани дружества, които имат едни и същи собственици. Целта е да се избегне плащането на данъци и осигурителни вноски. Във всичките търговски обекти продължава пълната инвентаризация на стоките, допълват днъчните.

Те разкрили още, че работещите в обектите не са назначени на трудови договори, а на договори "за лизинг". Тоест, назначени към едно от дружествата, те биват преотдавани на другите дружества. 

След среща с ръководството на НАП-Варна управителят на дружествата поел ангажимент за погасяване на всички данъчни и осигурителни задължения в най-кратък срок.

Междувременно МВР конфискува стоки менте по черноморските курорти за 2 млн. лв.

В курорта "Златни пясъци" са иззети близо 250 флакона с парфюми, 400 чифта слънчеви очила, шапки, хавлии и шалове, чорапи, тениски, потници, дамски чанти и портмонета.

Те имитирали известни търговски марки, а стойността им възлиза на близо 500 хил. лева. Единият от обектите не за първи път е проверяван от полицията. При инспекция през миналия летен сезон от магазина отново били открити и иззети множество стоки менте.

По Южното Черноморие служителите на реда са иззели стоки за около 1,5 млн. лв., носещи логото на защитени търговски марки без необходимото разрешение от притежателя им. Проверките в Слънчев бряг установили около 7 хил. чифта маратонки и обувки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още