IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът дава над 10 млн. лв за ремонти на училища и иновации в образованието

Общините получават и повече от 2,35 млн. лева допълнително за транспорт на ученици

15:11 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 10 млн. лева отпусна служебният кабинет чрез няколко свои решения, касаещи развитието на образованието и подобряване на качеството на обучението. От предвидените средства 6,05 млн. лева ще бъдат насочени към ремонти и изграждане на нови училища и детски градини в 21 общини в страната, става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Парите ще бъдат разпределени по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 година за 31 училища и детски градини. Целта е подобряване на материалната база в образователните институции и се гарантиране на здравословни и качествени условия на обучение.

Успоредно с това се работи за намаляването на недостига на свободни места в яслите и детските градини и успешното включване на четиригодишните в системата на предучилищното образование. Изграждането на нови учебни сгради и корпуси ще съдейства и за организирането на едносменен режим на обучение в училище, обясняват от правителствената пресслужба.

С отделно решение, взето на редовното заседание на правителството, ще бъдат отпуснати и допълнително 2,08 млн. лева в подкрепа на иновациите в образованието. От тях 1,68 млн. лева се отпускат по програма "Иновации в действие" за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между образователните институции.

Всяко иновативно училище сключва по два договора с други училища за взаимна мобилност. Общо 261 общински и 6 частни училища ще получат по 3710 лева за изпълнение на съвместни дейности. Други 263 общински и 3 частни училища, които не са иновативни, имат сключен по един договор. Техните пакети са на стойност 2600 лева. Съвместната работа между училищата спомага за обмен на добри практики и идеи за провокиране на иновациите в образователния процес.

Кабинетът е одобрил и 406 хил. лева по националната програма "Професионално образование и обучение". Средствата се предоставят за 14 общински професионални гимназии и средни училища за окончателни плащания по проекти за ремонт. С модернизирането на сградите учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобият професионални компетентности в реални трудови условия.

Още близо 2,6 млн. лева отпусна Министерският съвет за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. Средствата се предоставят като допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г.

По-голямата част от финансирането, или малко над 1,7 млн. лева, се отпускат по програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование". 1,2 млн. лева от тези пари са за внедряване на образователни електронни ресурси, софтуер за професионално обучение и електронен дневник. С тях ще се финансират 1436 общински училища, центрове за специална образователна подкрепа и за подкрепа за личностно развитие, които искат да използват електронен дневник през учебната 2021/2022 година.

Електронните дневници ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители.

Близо 710 хил. лева се отпускат за осем общински училища за техните екипи, изготвили 27 учебни помагала по общообразователни предмети на чужд език.

Общините ще получат и допълнително 2, 35 млн. лева за безплатен транспорт на децата и учениците, решиха още министрите по време на заседанието си днес. Средствата са осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за тази година.

Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още