IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният холдинг ще преговаря с девет банки по заема за НЕК

Срокът за разплащане с AES Гълъбово е удължен до края на февруари 2016 г.

14:42 | 07.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийният холдинг ще преговаря с девет банки по заема за НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще води преки преговори с девет банки за намиране на заема за Националната електрическа компания (НЕК), съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА

На държавното дружество са необходими поне 900 млн. лева, за да покрие задълженията си към т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн- AES Гълъбово и КонтурГлобал. Когато това стане, ще влезе в сила и споразумението за намаляването на цените за разполагаемост на двете централи. С намалението НЕК ще пести по 97 млн. лева годишно.

Преди седмици енергийният холдинг прекрати обществената поръчка за набиране на оферти от кредитни институции за заема на НЕК. Причината е, че нито един от заявилите интерес кандидати не пожела да отпусне нужните средства без държавна гаранция.

По тази причина и БЕХ премина към процедура за пряко договаряне и бяха изпратени покани към 25 „световно известни“ банки. Девет от тях са заявили желанието си да участват в преговорите и са подписали споразумение за конфиденциалност по отношение на водените преговори, съобщи днес Теменужка Петкова.

Изяснено е окончателно, че няма да има държавни гаранции за заема на обща стойност до 650 млн. евро.

„Много се надявам процедурата да бъде успешна и да може да се осигури този ресурс, който да ни даде възможност "да се отпуши" по някакъв начин системата и да влезе свеж ресурс", коментира енергийният министър.

В края на ноември пък стана ясно, че кредиторите на двете централи са дали срок до края на тази година да бъде подписано споразумението с НЕК за намаляването на цената за разполагаемост. Теменужка Петкова посочи, че вече са проведени разговори с AES Гълъбово и е постигната договореност крайният срок за погасяване на задълженията на НЕК да бъде удължен до 26 февруари 2016 г.

С другата централа -КонтурГлобал, в момента се водят преговори за удължаване на срока.
Във връзка с предложението на БСК за изваждане на замразените активи на АЕЦ "Белене" в отделно държавно дружество, министър Петкова изрази мнение, че докато няма решение на арбитражния съд по делото за централата, не е добре да се коментира. Тя изрази очакване решението да е факт до средата на 2016 г.

От днес започват и експертни разговори по получения вече междинен доклад от Световната банка по модела за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар. Банката препоръчва преходен период за битовите потребители. Социалното министерство пък трябва да разработи модел за защита на енергийно бедните.

Българската независима енергийна борса ще започне тестова работа на 11 декември, като първоначално ще тръгне с количества ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Ravon
преди 8 години
Напразни усилия. Много по-лесно и по-добре от икономическа точка ще е държавата да субсидира нужната сума и да емитира външен дълг за да набере нужните средства. И без това лихвите сега са ниски, сега е момента да се вземат колкото може повече заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още