IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ тръгва към директни преговори с банки за заема за НЕК

До дни започва информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар, съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов

10:36 | 12.11.15 г. 3
БЕХ тръгва към директни преговори с банки за заема за НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще прекрати процедурата за облигационния заем, с който да покрие дълговете на Националната електрическа компания към "американските"централи, и преминава към директни преговори с банките, проявили интерес за участие. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов пред журналисти.

Николов уточни, че предлаганите от 12-те банките оферти не отговарят на изискванията на холдинга. Решението за преминаване към директни преговори ще бъде взето днес на заседание на Съвета на директорите на БЕХ, допълни зам.-министърът.

"Директните преговори могат да дадат изключително много възможности", убеден е той. От неговите думи стана ясно, че холдингъг ще преговаря за емисия на стойност от поне 500 млн. евро, защото толкова е сумата, която НЕК дължи на двете централи - КонтурГлобал и AES Гълъбово. Изплащането на задълженията е основното условие за намаляването на цената за разполагаемост, договорено през пролетта.

Първоначално енергийният холдинг се надяваше да получи заем в размер на 650 млн. евро.

БЕХ може да вземе по-малък заем, заяви в сряда пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.  

Николов коментира още, че е оптимист, че преговорите ще бъдат приключени успешно и то „в рамките на 2-3 седмици" и е възможно консорциум от банки да отпуснат нужните средства. Той уточни, че ако парите бъдат осигурени, централите ще бъдат склонни да изчакат още известно време, за да получат парите си. Припомняме, че крайният срок за разплащането с тях, предвиден в споразуменията за намаляването на цената за разполагаемост, изтича на 30 ноември. След като държавата изплати дължимите 900 млн. лева на централите, те имат готовност да се разплатят и с мините, каза още Николов. Според него няма опасност от режим на тока в следващите месеци, заради неплатените средства за Мини Марица-изток.

Зам.-министърът посочи още, че фондът за енергийна сигурност, създаден с последните промени в Закона за енергетика, още не е ситуиран - няма управително тяло и правилник за дейността, но за сметка на това предвидените средства в размер на 5% от приходите от продажби на производители и търговци на енергия постъпват регулярно всеки месец. Наредба за създаването на правилата за действие в момента е на етап обществено обсъждане, допълни той.

На въпрос на Investor.bg Николов обясни, че наредбата за подпомагане на големите енергоемки потребители заради по-скъпия ток се пренотифицира в Брюксел. "В рамките на тази пренотификация, ние поискахме и вече има потвърждение, за създаването на техническа група, в която ще поканим представители на работодатели", допълни той. По негови думи забавянето се дължи основно на липсата на нотификации в областта на енергетиката от страна на България до този момент.

Николай Николов участва в конференция, посветена на енергийния пазар у нас, организирана от БФИЕК. Пред участниците той съобщи, че до дни ще започне информационна кампания на енергийното министерство, Комисията за енергийно и водно регулиране, Електроенергийния системен оператор и трите ЕРП-та относно плановете за либерализация на пазара от следващата година. Той отказа да даде повече подробности, но беше категоричен, че всички отговори на неясните моменти са дадени и ще бъдат обяснени в информационната кампания.

Той уточни обаче, че стартът на енергийната борса е важен процес от либерализацията, защото ще даде справедливата и прогнозируема цена на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 8 години
той и за БАН излезе прав ... май като цяло си беше прав човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
cymru
преди 8 години
"Николов уточни, че предлаганите от 12-те банките оферти не отговарят на изискванията на холдинга. " - хахаха - тези са егати нещастниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Николов уточни, че предлаганите от 12-те банките оферти не отговарят на изискванията на холдинга."Тия май не са разбрали, че като искаш заем, не ти определяш условията :)Монката Дянков ще излезе прав за енергетиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още