fallback

Износът на ток намалява наполовина от началото на годината

Търсенето в региона намалява заради по-топлото време, кризата в Гърция и възобновеното производство в Италия

11:00 | 03.03.16 г.

Износът на електроенергия продължава да се свива, показва оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите два месеца на годината.

От 1 януари до 28 февруари 2016 г. са изнесени 909 хил. мегаватчаса, или с 48,1% по-малко спрямо същия период на 2015 година.

Една от причините за това е по-топлото време. Продължаващата криза в Гърция също свива потреблението, а заради ниската цена на природния газ Италия отново произвежда електроенергия чрез газовите си централи, което също ограничава българския износ.

Като цяло по-ниското потребление е в основата и на по-ниската цена на електроенергията на регионалните енергийни борси, коментира преди седмици председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Данните на ЕСО показват още, че през първите два месеца на годината производството на електроенергия намалява с 10,2%. В разглеждания период у нас са произведени 8,32 млн. мегаватчаса.

Потреблението в страната е в рамките на 7,41 млн. мегаватчаса, което представлява спад от 1,45% спрямо 2015 година.

С почти 6,5% намалява производството на базовите централи, показва още справката на системния оператор. Производството на водните централи пък е с 37,4% по-ниско спрямо първите два месеца на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
fallback