IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 176 лв. до 2 ст. за мегаватчас в първия месец на енергийната борса

Постигнатата на борсата цена обаче съвсем не е крайната - към нея се добавят такси за пренос, зелена енергия и други

16:40 | 19.02.16 г. 6
От 176 лв. до 2 ст. за мегаватчас в първия месец на енергийната борса

Цени от 176,02 лева до 0,02 лева за мегаватчас бяха постигнати в първия месец след дългоочаквания старт на енергийната борса у нас, сочи справка в статистиката за цените и търгуваните обеми на борсата.

Най-високата цена беше постигната още в първите дни на работата на борсата – на 22 януари. През целия ден цената на електроенергията е висока – средно 137,49 лева за мегаватчас. В пиковия период на потребление – между 8 и 10 часа цената е 176,02 лева.

Най-ниската цена пък е в момент извън пиково потребление – в часовия период между 2 и 3 часа на 1 февруари. 

Средната цена се движи в границата около 64 лева през януари и от почти 46 лева за мегаватчас през февруари (до 20 февруари, защото търговията е по схемата "ден напред").

Сред участниците на борсата, които са и производители на електроенергия, са държавните ТЕЦ "Марица Изток" 2, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК със своите водни централи. Тяхното участие на борсата е предопределено след решение на Европейската комисия относно разследване за злоупотреба с пазарно положение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от началото на годината до средата на февруари показват, че производството на електроенергия у нас намалява – със 7,76% до 6,59 млн. мегаватчаса. Потреблението обаче расте – с 1,43% до 5,86 млн. мегаватчаса. Износът на електроенергия намалява значително – с 46,7 на сто. 

Големите различия в цените - особено в първите дни на търговията породиха редица съмнения за манипулация на пазара. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче е категоричен - цената се определя от търсенето и на този етап на борсата не се наблюдават аномалии. 

На този етап обаче в законодателството няма предвидени санкции за умишлено изкривяване на пазара, нито е определено кой трябва да следи за това.

В момента по молба на Европейската комисия енергийният регулатор наблюдава работата на борсата и именно оттам е и увереността на Иванов, че нарушения няма. Той обаче призова депутатите да имплементират в българското законодателство Регламент 1227 на ЕС, който се отнася до търговията с електроенергия на едро. 

Самата енергийна борса е един от най-важните елементи от либерализацията на електроенерегийния пазар у нас. Тя ще трябва да даде пазарната цена на електроенергията - нещо, което очакват всички участници.

Реалната работа на борсата започна на 19 януари по схемата "ден напред". По тази причина и участниците все още са малко на брой. През януари са били изтъргувани общо 77,3 хил. мегаватчаса електроенергия. 

Постигнатата борсова цена обаче далеч не е крайната - към нея потребителите трябва да платят още и за мрежовите услуги, преноса и всички допълнителни такси, които ще определи енергийният регулатор, като например - за "зелена енергия" и т.н. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
PetkovP
преди 8 години
ограмотяваме по темата: - 15.03.2016 - ***.energyriskevents.com/balkans
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
East West Internatio
преди 8 години
Сега виждам, че по някаква причина явно са сложили под на цената от 0.01 лв. Според мен това е груба грешка. Не знам на какво се дължи, но на големите пазари го няма. Цената спокойно може да бъде негативна, дори много негативна в определени периоди от нощта най-често, но не само. Причината е съвсем проста, примерно в 2 през нощта производството на 1 мегават повече, не само че не допринася с нищо като стойност, а даже натоварва системата, която все пак има физически ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
East West Internatio
преди 8 години
Поздравления на екипа на инвестор, че следи тази тема. Само няколко уточнения. Сутрешния период около 8 часа не е пиковия. Пиков период най-честно се има предвид периода около 17:00. Всъщност има два пика - morning peak - около 8 сутрин и darkness peak около 17:00. На някои пазари peak може да се има предвид и продукт от 12 часа с начало 7:00 и край 19:00. За пореден път трябва да се отбележи, и че волатилността на енергийния пазар не е някаква патология или аномалия, а обикновен факт от живота. Причината е проста - между всеки два дни може да има огромни разлики в потреблението и предлагането. Например - по студено или топло време, повече или по-малко вятър, слънце, дъждове. Други фактори като да кажем голяма централа с технически проблем и намалена генерация и т.н. Дори голямо спортно или тв събитие. Волатилността на този пазар е добра новина и създава повече възможности както на производителите така и на потребителите да си осигурят максимална стойност на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Искам само да попитам кога беше референдума за въвеждане на добавки за зелена енергия?? С чий мандат беше взето това решение и от чие име беше взето??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
forexar
преди 8 години
Чудесна статия. Дали не бихте обяснили какво е това енергиина борса, Как се търгува на енергиина борса? Кои са участниците? И въобще малко ограмотяваме по темата ще е много полезно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още