IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира реалната работа на енергийната борса

Енергийната борса е в основата на отварянето на електроенергийния пазар у нас

09:09 | 19.01.16 г. 1
Стартира реалната работа на енергийната борса

От днес (19 януари) започва реалната работа на българската енергийна борса, съобщиха от оператора на борсата - държавната Българска независима енергийна борса (БНЕБ), която е част от Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Тестовата работа на борсата започна още в началото на декември и от оператора определят дейността й досега като "успешна". Първоначално търговията на енергийната борса ще бъде по схемата "ден напред", тоест договорените количества днес, изтъргувани днес, ще бъдат физически доставени в сряда (20 януари). 

Работата на енергийната борса е една от най-важните стъпки за либерализацията на енергийния пазар у нас. Чрез борсата участниците на пазара ще могат да получат реалната пазарна цена на електрическата енергия. Пълното отваряне на пазара, тоест когато и битовите потребители ще имат право да избират свободно доставчика си, ще бъде през пролетта. 

За да може да се премине към това, е нужно да се изработи методика за компенсиране на енергийно бедните потребители. Работна група между българското Министерство на енергетиката и социалното министерство, с подкрепата от експерти от Европейската комисия, в момента работи над критериите. 

Досега от БНЕБ са съобщили само за един български производител на електроенергия, с който е сключен договор за участие на пазара - ТЕЦ "Марица Изток" 2. Очакванията обаче са, че на борсата ще се включат и още производители, сред които и АЕЦ "Козлодуй". По този начин БЕХ ще изпълни ангажимент пред ЕК, поет в отговор на започнала процедура за злоупотреба с пазарно положение, водена срещу енергийния холдинг. 

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов вече коментира, че очаква прозрачността в работата на борсата да привлече още производители и участници на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абе не зная защо, това съкращение (бнЕБ) носи някакъв сексуален подтекст.А...от какво (или от #КОЙ) е независима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още