IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа стъпка към поставянето на българската енергетика на пазарна основа

Либерализацията на енергийния пазар може да бъде и болезнен процес, но само свободният пазар може да контролира цените, коментират експерти

12:15 | 11.12.15 г. 17
Първа стъпка към поставянето на българската енергетика на пазарна основа

Първата стъпка към преминаването на българската борса на пазарна основа е факт с първата тестова сесия на енергийната борса у нас. Създаването на борсата е важна стъпка към либерализацията на енергийния пазар, което е приоритет на правителството в сектора на енергетиката. Това коментираха участниците в първата демонстрационна сесия на борсовия пазар на електроенергия.

"Преминаването към либерализация не е лесен и дори може да се окаже болезнен процес", предупреди Клаус Дитер Борхард от ГД Енергетика към Европейската комисия в своето изказване при откриването на сесията. Той потвърди опасенията, че при отварянето на пазара цената на електроенергията може и да расте, особено в началните етапи. След това обаче е доказано, че добре функциониращ пазар държи цените под контрол и води до тяхното намаление. 

Борхард посочи още, че либерализираният пазар може да се окаже голямо предизвикателсво за уязвимите потребители. Затова и заедно с Министерството на енергетиката е била изготвена работна програма, която да бъде изпълнена в началото на 2016 година. По нея ще бъдат идентифицирани уязвимите потребители и начините как да бъдат защитени от високите цени.

За ЕК стартът на енергийната борса е първи сигнал, че България започва да променя своята енергийна система. Това обаче е важна, но не и единствената стъпка страната ни да стане част от европейския интегриран пазар, стана ясно от думите на експерта.

Либерализацията не е еднократно действие, а процес, отбеляза в своето приветствие и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни още, че България е една от страните в ЕС, заплашени в най-голяма степен от енергийна бедност и отчете, че една от най-важните задачи е именно защитата на уязвимите потребители.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен отбеляза вчерашното решение на ЕК да спре процедурата по установяване на нарушение на конкуренцията на пазара на електроенергия. С него Брюксел прие, че функционирането на енергийната борса и участието на БЕХ на нея ще е достатъчно условие за гаранция на конкуренцията.

Коен посочи, че енергийният холдинг е поел ангажимент да доставя електроенергия на пазара чрез своите дружества - АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и водните централи на НЕК, но прикани и други производители да участват. "Не сме създали борса, която да работи само с държавни дружества", допълни той.

С излизането и на други производители на пазара ще може да бъде направена оценка коя електроенергия е конкурентна и полезна за обществото, допълни още Коен.

За по-голяма ликвидност, тоест по-масово участие на производители на борсата, призова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той обясни, че в следващите два месеца енергийният регулатор ще одобри стандартизираните товарови профили, които са основно изискване за излизането на свободния пазар. КЕВР ще извършва и мониторинг на работата на борсата.

Иванов определи старта на енергийния пазар като "решителна стъпка от административно определяни към борсово определяни цени". Това е много важно, тъй като на борсата ще бъдат постигнати реалните цени на електроенергията, а колкото и да е прецизна работата на регулаторите, те не могат да определят толкова справедливо цената на електроенергията.

Според председателя на КЕВР борсата ще изсветли договорите за изкупуване на електроенергията, както и ще дисциплинира енергийните дружества и търговците.

"Чрез борсата електроенергетиката на България се приближава към общоевропейския енергиен пазар", каза още Иван Иванов.

От Българската независима енергийна борса, която е операторът на борсовата търговия с електроенергия, посочиха, че първата сесията днес е тестова и тя не може да даде представа за реалните обеми и цени, които реално ще бъдат достигнати на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Къде си братко Пиночет! Законни беззакония и грабеж.Ето Ви демокрация http://***.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=191613
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ocuzzodean
преди 8 години
Moncler Classic Down Vest Sleeveless Women Zip Blue [Moncler1248] - $394.00 : Cheap Moncler Outlet Online Store, moncler-sale.net#sddm{margin: 0 ***;padding: 0;z-index: 30;background-color:#F4F4F4;width: 80px;height:23px;float: right; margin-right: 70px;}#sddm li{margin: 0;padding: 0;list-style: none;float: left;font: bold 12px arial}#sddm li a{display: block;margin: 0 1px 0 0;padding: 4px 10px;width: 60px;background: #333;color: #888;text-align: center;text-decoration: none}#sddm li a:hover{background: #49A3FF}#sddm div{position: absolute;visibility: hidden;margin: 0;padding: 0;background: #EAEBD8;border: 1px solid #5970B2}#sddm div a{position: relative;display: block;margin: 0;padding: 5px 10px;width: ***;white-space: nowrap;text-align: left;text-decoration: none;background: #EAEBD8;color: #2875DE;font: 12px arial}#sddm div a:hover{background: #49A3FF;color: #FFF}LanguageDeutsch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
ocuzzodean
преди 8 години
[b][url=http://***.classicalattractiwc.top/]iwiwc preislisteiwc singapore
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ocuzzodean
преди 8 години
iwciwciwc top gunIWC Aquatimer Watcheslanguage:  
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Много искаш, когато БФБ замяза на Франкфуртската примерно, тогава :) Всичко е пунта Мара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
На маймуни ни направиха с тоя ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Всичко това е много хубаво, но.... не стана ясно, днес има ли сделки, а май е имало и на какви цени. На сайта на борсата пълно мъртвило, а на телефона им не вдига никой да каже и 2 думи на кръст има или няма сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
демокрация брат ми кво искаш ..... ако е евтино е комунизъм .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Честито новите цени на тока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още