IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Либерализацията на енергийния пазар ще се случи плавно

Няма опасност за енергийната система на фона на ниските водни нива, посочи енергийният министър пред депутати от ресорната парламентарна комисия

17:07 | 12.11.15 г. 4
Т. Петкова: Либерализацията на енергийния пазар ще се случи плавно

Либерализацията на енергийния пазар у нас ще се случи плавно, на няколко етапа, съгласно първите препоръки на Световната банка. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. От институцията са препоръчали първо да бъдат идентифицирани незащитените потребители и едва след това да има пълно отваряне на пазара.

БЕХ и Световната банка подписаха през август споразумение за сътрудничество, по силата на което банката да изготви доклад как ще се случи либерализацията на енергийния пазар, както да предложи модел за компенсация на преференциалните договори, по които Националната енергийна компания (НЕК) е страна. Във встъпителния доклад от организацията са представили анализ на случилото се в сектора през последната година. В него се дава положителна оценка на постигнатите реформи, макар и част от тях да са много закъснели, стана ясно още от думите на министъра.

Пред журналисти Петкова допълни, че най-вероятно ще има преходен период, в който битовите потребители да могат да се адаптират към променената ситуация. Това ще стане и с помощта на информационната кампания, която ще стартира през този месец.

Енергийният министър отказа да се ангажира със срок кога ще има пълна либерализация за битовите потребители.

Пред депутатите от енергийната комисия Теменужка Петкова обясни още, че няма опасност за енергийната система на страната на фона на по-малкото количество водни резерви. Използваемият обем на язовирите е около 40 - 45% от обема към началото на ноември на миналата година и това е наложило промяна в енергийния баланс на страната. Оценката на НЕК е, че опасност за системата няма, отчете Петкова.

Министърът поясни още, че последните мерки, взети за стабилизиране на системата, тоест след ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 август, дават резултат и финансовите резултати на НЕК в последните месеци са обнадеждаващи. Става въпрос обаче за текущото състояние на компанията и старите задължения в размер на 3,7 млрд. лева си остават. По тази причина и в енергийното министерство се надяват на навлизането на свеж ресурс в системата под формата на заем, чрез който НЕК да се разплати с "американските" централи - КонтурГлобал и AES Гълъбово.

"Много е важно какво ще се случи с НЕК и тя да бъде стабилизирана", посочи още енергийният министър. Държавната компания, която е буферът, обиращ негативите в системата, се стреми да плаща ежемесечено към всички производители, но не и в размера на задълженията си, стана ясно още от думите на министъра. Задълженията към АЕЦ "Козлодуй" например са в размер на 138 млн. лева, а покриването им е много важно, защото предстоят дейностите по удължаването на експлоатацията на двата блока, което е приоритет.

Петкова потвърди още, че Съветът на директорите на БЕХ ще вземе решение за пряко договаряне с банките, проявили интерес в процедурата за отпускане на заем.

Става въпрос за отпускане на мостови заем и след това на облигационна емисия, обясни министърът и допълни, че процедурата е била провалена от искането на финансовите институции за държавни гаранции. Такава възможност обаче няма в записаните условия по процедурата, припомни още тя.

Петкова обясни, че в следващите седмици ще бъдат водени преговори с всяка една от банките, които е проявила интерес към процедурата.

Двете "американски" централи са важна част от енергийната сигурност на страната, категоричена беше още Теменужка Петкова. Тя допълни, че българската енергийна система не може да функционира без тях и ако произвежданта от централите енергия бъде насочена за износ към Турция, каквито предложения има, това означава България да е зависима от електроенергийната система на южната ни съседка.

Няма възможност и за "прихващане" на дължимите суми, ако Брюксел се произнесе, че има нерегламентирана държавна помощ за двете централи, защото става дума за произведена и изкупена, но неразплатена от НЕК енергия. Ако Европейската комисия постанови, че има недопустима помощ при сключването на двата договора, тогава държавните институции (данъчни служби и други) ще бъдат активирани да съберат определената от институцията сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Стига с този просташки "новоговор"!! Така и не разбраха, че СЕ СЛУЧВАТ случайни неща. Или цялото "управление" на тия случайно попаднали във властта типове е низ от случайности. Поради което така и не могат да асимилират ЗАЩО трябва да носят отговорност за действията и постъпките си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 8 години
Изпразниха язовирите за да изнасят ток...мама и *** алчна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 8 години
Изпразниха язовирите за да изнасят ток...мама и *** алчна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
хахахахаха, а трябва да се случи с трус - при работата на загуба и дълговете в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още