IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осветляване на договори в държавната енергетиката иска депутат от РБ

Не е ясно кой поема разходите в "Южен поток България", смята Настимир Ананиев

09:30 | 19.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осветляване на договори в държавната енергетиката иска депутат от РБ

За осветляване на договорите в енергетиката, по които се харчат обществени пари, призова депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев пред Нова телевизия. Той посочи за пример разходите в проектната компания "Южен поток България", за които няма яснота защо се правят и кой ги покрива.

В компанията акционери с дял от по 50% са руската "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). Ананиев обаче се притеснява, че разходите за управлението ѝ се поемат изцяло от българската страна.

На базата на писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова депутатът съобщи, че средномесечните разходи за заплати в "Южен поток България" през миналата година например са в размер на 125 хил. лева, а заетите - около 30 души.

Според него не е ясно защо съществува тази проектна компания, тъй като руският президент Владимир Путин е спрял реализацията на "Южен поток" още в края на 2014 година.

Въпреки изявленията на висши чиновници руската страна официално не е уведомила акционерите в газопровода, че слага точка на проекта. От декември 2014 година периодично се появяват твърдения, че "Южен поток" ще бъде възроден с различни промени в първоначалните планове за реализация.

В позиция до Нова телевизия от енергийното министерство уточняват, че от есента на 2015 година са предприети действия за ограничаване на разходите в "Южен поток България". Така броят на служителите е намален от 34 до 18 души в края на миналата година. Съкращенията продължават, като към 1 март 2016 година служителите в компанията са вече 8 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още