IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" поднови строителството в началната точка на "Южен поток"

Проектът е замразен и няма развитие по него, категорични са обаче от South Stream

11:29 | 11.04.16 г. 5
"Газпром" поднови строителството в началната точка на "Южен поток"

"Газпром" е подновил строителството в началната точка на "Южен поток" в Краснодарския край, съобщава руското издание "Известия". На обекта вече има струпана строителна техника и тръби.

Инвестиционните табели на обекта показват, че в работата участва и корпорацията Strabag, допълва информационната агенция RNS. Пред представителите на медията от Strabag са потвърдили, че извършват дейност по прокарване на тунел по поръчка на "Газпром" и свързано с проекта "Южен поток". Каква е целта на работата им обаче не се уточнява.

От "Газпром" също отказват коментар по проекта, допълват още от RNS. В проектната компания, натоварена с изграждането на "Южен поток" - дъщерната на "Газпром" South Stream, пък са категорични, че този проект е закрит и статутът му не е променен.

Строителството в началната точка на газопровода обаче е факт и ще бъдат положени тръби до брега на морето, посочва неназован източник на RNS.

"Южен поток" беше прекратен от президента на Русия Владимир Путин по време на официална визита в Турция през декември 2014 година. Тогава "Газпром" и турската Botas подписаха и споразумение за изграждането на "Турски поток". Това беше газопроводът, който трябваше да наследи "Южен поток".

Точно година по-късно обаче, с влошаването на отношенията между Русия и Турция, и на този проект беше сложен край.

В последните седмици се заговори за нов газопровод по дъното на Черно море, който да реализира плановете на Русия да заобиколи Украйна, но този път маршрутът трябва да премине през територията на Гърция. Участници в този проект са "Газпром", гръцката DEPA и италианската Edison.

Трите страни подписаха меморандум за сътрудничество за подобен проект в края на февруари, като на този етап още не е коментиран точният маршрут на газопровода. Анализатори свързаха идеята с възобновяване на проекта Poseidon, който е част от "Южния газов коридор" за доставка на газ в Европа през Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 8 години
браво на теб, за защитата на русия докато ни ограбва ... скъпо и прескъпо на нас обаче!! иначе кое е това природно богатство бе волене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Все пак да припомня-големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
Pyramid
преди 8 години
Може да продаваш нещо, което имаш. Те поне го продават скъпо и прескъпо, за разлика от едни подземни богатства у нас, дето ги подаряваме за почти съвсем без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още