IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митичният газопровод "Посейдон" - поредният политически проект?

Италия няма нужда от още природен газ, смята говорителят на "Укртрансгаз" Максим Билявский

11:42 | 29.02.16 г.
Митичният газопровод "Посейдон" - поредният политически проект?

Новият руски проект за изграждане на газопровод по дъното на Черно море – този път през Гърция до Италия, разбуди духовете и в Украйна. Темата коментира ръководителят на PR отдела на украинската газопреносна компания „Укртрансгаз“ Максим Билявский в своя профил във Facebook.

Според него „този мистичен“ газопровод, получил вече условното наименование „Посейдон“ - по името на гръцко-италианския кондорциум, който участва в него, е изключително политически проект, който ще дублира Трансанадолския газопровод (TANAP).

TANAP е част от Южния газов коридор, който трябва да пренесе газ от Каспийско море към Европа. Газопроводът трябва да се свърже на турско-гръцката граница с Трансадриатическия газопровод (TAP), който да транспортира суровината през територията на Гърция и Албания до бреговете на Италия.

Според Билявский има няколко основания и новият проект да има съдбата на своите предшественици - „Южен поток“ и „Турски поток“. Притеснителна например е дълбочината, на която ще се полагат тръбите в морската част на проекта.

Билявский посочва, че на места тя ще надвишава 2 250 метра. За сравнение, за разширението на „Северен поток“ дълбочината ще бъде от максимум 210 метра.

Но най-важното, свързано с „Посейдон“ обаче е, че този газ, който може да транспортира, всъщност не е нужен на Италия. В момента газопроводът, който пренася суровина от Алжир към бреговете на Италия, не работи на пълен капацитет, а италианската газова компания Eni инвестира време и пари за разработка на проекти в Африка, пише говорителят на украинската газопреносна компания.

Припомняме, че през миналата седмица „Газпром“ и гръцко-италианския консорциум между Edison и DEPA – Poseidon, донякъде изненадващо подписаха Меморандум за доставка на природен газ по дъното на Черно море през територията на трети страни до Гърция и от Гърция до Италия.

Мнозина разчетоха в този ход възраждането на проекта „Южен поток“, макар и в по-съкратен обем и вече с различен маршрут. На този етап не е ясно дали тръбите ще минат и през България. Това обаче е един от вариантите, за които българските власти работят активно за захранването на бъдещия газов хъб „Балкан“ на българска територия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още