fallback

Търсим газ от Eastring за газовия хъб "Балкан"

България ще настоява газопроводът да бъде реверсивен, а обсъжданите капацитети са между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно

16:25 | 09.06.16 г. 3

България води преговори за доставки на газ по проекта Eastring за хъб "Балкан", съобщи изпълнителният директор на Булгартрансгаз Героги Гегов пред журналисти. Меморандум за разбирателство в тази насока е бил подписан по време на 14-та Международна газова конференция, която се провежда в София.

За доставките ще бъде използвана и съществуващата инфраструктура, а съоръженията ще бъдат реверсивни, обясни Гегов.

През Словакия преминават 50 млрд. куб. метра природен газ годишно, а словашката газова инфраструктура е свързана с хранилището Баумгартен в Австрия. Така България и хъб "Балкан" биха имали връзка с най-големия газов хъб в региона, уточни Гегов.

Според първоначалните планове капацитетът на тръбите ще бъде между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно.

На този етап и двата проекта - словашкият Eastring и за газов хъб у нас, са все още на етап разработка. Според Гегов подписването на подобно споразумение дава още една входно-изходна точка за газоразпределителния център и е много положителен сигнал. Всички подробности около сътрудничеството по двата проекта са "отворени", категоричен беше Гегов.

През юли ще има и инвеститорска конферениция за хъба "Балкан", на която ще бъдат търсени "сериозните играчи на газовия пазар". С тях под егидата на ЕК ще бъдат търсени начини за финансиране на проекта, съобщи още Гегов.

Той даде и повече подробности около водените преговори за експлоатацията на съществуващата газова връзка с Гърция – от Сидирокастро до Кулата. Чрез нея България ще може да има алтернатива на руските доставки на природен газ. В разговорите от началото на седмицата са участвали представители на гръцките газови компании DEPA и DESFA, както и на "Газпром", уточни Гегов.

"Действително изчистихме много въпроси, за да се подпише споразумение", каза още той. Подобна процедура ще има и с Румъния за използване на капацитета на връзката при Негру вода 1.

Споразумението с Гърция ще даде възможност на първо време да се създаде възможност за виртуална търговия с газ. Физическите доставки също ще бъдат възможни, след като бъде пусната и компресорната станция в Петрич.

Компресорната станция ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица. Тя ще позволи физически пренос на 3 млн. куб. метра природен газ на ден. "За първи път ще имаме физически достъп до LNG терминал", уточни Гегов.

Той каза още, че отношението на „Газпром“ към отварянето на капацитета на връзките е "положително".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
fallback