IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим газ от Eastring за газовия хъб "Балкан"

България ще настоява газопроводът да бъде реверсивен, а обсъжданите капацитети са между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно

16:25 | 09.06.16 г. 3
Търсим газ от Eastring за газовия хъб "Балкан"

България води преговори за доставки на газ по проекта Eastring за хъб "Балкан", съобщи изпълнителният директор на Булгартрансгаз Героги Гегов пред журналисти. Меморандум за разбирателство в тази насока е бил подписан по време на 14-та Международна газова конференция, която се провежда в София.

За доставките ще бъде използвана и съществуващата инфраструктура, а съоръженията ще бъдат реверсивни, обясни Гегов.

През Словакия преминават 50 млрд. куб. метра природен газ годишно, а словашката газова инфраструктура е свързана с хранилището Баумгартен в Австрия. Така България и хъб "Балкан" биха имали връзка с най-големия газов хъб в региона, уточни Гегов.

Според първоначалните планове капацитетът на тръбите ще бъде между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно.

На този етап и двата проекта - словашкият Eastring и за газов хъб у нас, са все още на етап разработка. Според Гегов подписването на подобно споразумение дава още една входно-изходна точка за газоразпределителния център и е много положителен сигнал. Всички подробности около сътрудничеството по двата проекта са "отворени", категоричен беше Гегов.

През юли ще има и инвеститорска конферениция за хъба "Балкан", на която ще бъдат търсени "сериозните играчи на газовия пазар". С тях под егидата на ЕК ще бъдат търсени начини за финансиране на проекта, съобщи още Гегов.

Той даде и повече подробности около водените преговори за експлоатацията на съществуващата газова връзка с Гърция – от Сидирокастро до Кулата. Чрез нея България ще може да има алтернатива на руските доставки на природен газ. В разговорите от началото на седмицата са участвали представители на гръцките газови компании DEPA и DESFA, както и на "Газпром", уточни Гегов.

"Действително изчистихме много въпроси, за да се подпише споразумение", каза още той. Подобна процедура ще има и с Румъния за използване на капацитета на връзката при Негру вода 1.

Споразумението с Гърция ще даде възможност на първо време да се създаде възможност за виртуална търговия с газ. Физическите доставки също ще бъдат възможни, след като бъде пусната и компресорната станция в Петрич.

Компресорната станция ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица. Тя ще позволи физически пренос на 3 млн. куб. метра природен газ на ден. "За първи път ще имаме физически достъп до LNG терминал", уточни Гегов.

Той каза още, че отношението на „Газпром“ към отварянето на капацитета на връзките е "положително".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Хранят се /плахи/ надежди комшиите набърже да построят TANAP и, вместо от Раша, тва хъбче да се пълни от близкия изток. Трябва да се проверят сателитните снимки на турция през нощта, наложени в/у картата с трасето но, за жалост, нямам достъп до тях. - За разлика от гъдела, само като си помисля, на R-доханя да го тури на рашата, както онА с разни там селски хазяйства. Много съм любопитен.И ще се радвам, откъдето и да е, да се достави на България възможно по-евтин газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Е няма ден да мине без Путин или "алтернатива на руските доставки на природен газ."А тоя " Балкан " с каква пръдня ше го напълните бе другари...или кат направи кръгче до Словакия , вече не е руски ...ей , Инвестора , не се уморихте да лъскате тоягата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
крас
преди 7 години
НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНА И ОБЪРКАНА ПОЛИТИКА НА ГЪРЧЕНЕ МЯТАНЕ НАПРЕД НАЗАД , НАЛЯВО НАДЯСНО НАПОДОБЯВАЩО ПОВЕДЕНИЕТО НА МИШКА В РЪЦЕТЕ НА КОТКА.КАЗПРОМ НИ ДУШИ БАВНО И МЕТОДИЧНО.ВСИЧКИ ПЪТИЩА ЗА ГАЗ ВОДЯТ КЪМ ТЯХ!А НИЕ?!НИЕ СМЕ ПАЛЯЧОВЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още