IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" в момента не връща отработено ядрено гориво в Русия

Причината е финансова, но това не създава проблем за страната, уверяват експерти

14:40 | 20.06.16 г. 9
АЕЦ "Козлодуй" в момента не връща отработено ядрено гориво в Русия

В момента АЕЦ "Козлодуй" не връща отработено ядрено гориво в Русия, стана ясно по време на ядрената конференция "Булатом", провела се в края на миналата седмица във в.к. "Ривиера". Причината за това най-вероятно е финансова, коментира пред журналисти зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров. Той уточни, че централата има право да избере как да управлява отработеното ядрено гориво.

На този етап това, че горивото не се връща в Русия, не представлява проблем за България. То се съхранява в т.нар. "мокро" хранилище в централата. Неговият капацитет е такъв, че в него може да се съхранява отработеното гориво за такъв период от време, че да бъде изградено допълнително сухо хранилище, допълни още Станимиров.

Централата няма финансови средства за извозване на отработеното гориво в Русия, потвърди и директорът на ДП "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Делян Петров. Той обаче предупреди, че именно управлението на високорадиоактивните отпадъци може да бъде проблем за страната ни.

Петров посочи, че България няма съоръжения за обработката и трябва да изпраща отработеното гориво в Русия или друга държава. Оттам пък ще ни изпращат "остъклен" остатък, който ще бъде съхраняван в страната.

До 1989 година договорът с руската страна не е предвиждал връщането на остатъци. След това обаче правилата се променят. В момента има около 180 тона високорадиоактивни остатъци, които трябва да бъдат върнати в България и съхранявани тук. Временно това може да стане в хранилището за сухо съхранение в централата, посочи Петров.

В момента това не стои на дневен ред, но се търси решение за дълбоко геоложко погребване на този отпадък. Геоложката структура в Южна България не е подходяща за това, но в Северозападна България има такива условия, обясни още директорът на ДП РАО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Е, бай Тошо няма вина за обезлюдяването мисля. След него....-------------няма той вина, наследниците им... щото и лилов и п. младенов и други са от нашия край там горе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
според мен е точно заради земетресенията ... като предполагам визират планинските райони към границата, а не баш в центъра на дунавската равнина.та ако е в планината, тя реално е по далеч от вранча, от колкото кърждалийско от гръцките земетръсни области ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Познавам няколко кърлежа, по добре да не дават фира, че са сите националистки и мразят дюнери. Ще бъде загуба на умни и добри жени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
ако искат могат да прокопаят тунел до ссиганската махала и да боднат там отпадъците хем въглените ше светят нощем и нема да крадат повече ток може и под джамиите дет ги построиха тъкмо кат се молят ше ги свързват директно с Всевишния по радиоактивната линия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
Официално е заради земетръсния район, така ли? И аз си мисля, че понеже с престъпна небрежност съсипаха региона ще има от по-малко хора вой. А иначе са възможни румънски земетресения там. Е, бай Тошо няма вина за обезлюдяването мисля. След него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
е ок що не го копат в Кърджали и Хaрманли ?!? Там и без тва имат нужда ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
значи че ще ровят отработеното гориво в северозападна българия, може би щото не е толкова земетръсен район... тоест в етнически най-чистия край вече ще има и радиация освен че беше подложен 25 години на геноцид от централната власт и няколко местни феодала.... :) ...но бай тошо и много важни цк членове са от там все пак ... а комуниста ако не си затрие родното село не е комунист !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
"Геоложката структура в Южна България не е подходяща за това, но в Северозападна България има такива условия, обясни още директорът на ДП РАО."- Някой може ли да обясни какво значи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още