IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се възможност за преработка на отработено ядрено гориво извън Русия

Кабинетът одобри Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво до 2030 година

16:26 | 02.09.15 г.
Търси се възможност за преработка на отработено ядрено гориво извън Русия

Най-приемливата алтернатива при управлението на отработеното ядрено гориво е преработката, за да бъдат извлечени полезните компоненти. Това е записано в актуализацията на Стратегията за управление на отработено ядрено гориво до 2030 година, одобрена днес от кабинета.

В страната ни няма пълен ядрен цикъл и отработеното гориво се връща обратно в Русия. От стратегията, разработена от енергийното министерство, става ясно, че ще се търсят възможности този процес да става и в други държани, които имат потенциал да извличат компоненти за повторно използване.

Документът предвижда и изграждането и пускането в експлоатация на Националното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци, припомнят от правителствената пресслужба. Заложено е и пускане в експлоатация на съоръженията за вторична преработка на радиоактивни отпадъци.

Новото ядрено хранилище ще бъде построено край АЕЦ „Козлодуй“ на площадката „Радиана“. В него ще се съхраняват само ниско- и среднорадиокатвини отпадъци от първите четири блока на ядрената ни централа, както и част от отпадъците, които в момента се съхраняват в хранилището в Нови хан.

Цената на новото хранилище е 50 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още