IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на ново ядрено хранилище може да започне следващия строителен сезон

Преди старта на строителството ще бъдат проведени редица обществени обсъждания

14:05 | 12.03.15 г. 1
<p>
	Ира Стефанова. <em>Снимка:&nbsp;ДП РАО</em></p>

Ира Стефанова. Снимка: ДП РАО

Строителството на новото хранилище за радиоактивни отпадъди на площадката "Радиана" край АЕЦ "Козлодуй" може да започне от следващия строителен сезон, надява се ръководителят на проекта Ира Стефанова. Пред журналисти тя уточни, че няма смисъл работата да започне в края на годината, защото първият етап от строителството предвижда отстраняването на льосовия слой.

Когато се стигне до плиоценска глина, ще бъде изградена льосово-циментова възглавница, което е български патент, и върху нея ще се изградят платформи с клетки, в които ще се съхраняват ниско- и среднорадиоактивни отпадъци. В хранилището ще бъдат съхранявани отпадъци от първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", но е предвиден обем и за пети и шести блок, както и от нови мощности, които ще бъдат строени на площадката на централата.

Пред Investor.bg Стефанова уточни и че в хранилището ще бъдат пренесени част от отпадъците, съхранявани в хранилището в Нови Хан.

Площта на хранилището е 46 хектара, които са били отписани от Държавния горски фонд.

Преди да започне строителството на новото хранилище, ще бъдат проведени редица обществени обсъждания - в близките населени места, както и в Румъния. Стефанова уточни, че не очаква проблеми от страна на северната ни съседка и се надява първите търгове за строители да започнат да се провеждат навреме в следващите няколко месеца.

Бюджетната стойност на новото хранилище е 50 млн. евро.

Високорадиоактивните отпадъци от дейността на АЕЦ Козлодуй ще се съхраняват в сухо и мокро хранилища на територията на ядрената централа, уточни изпълнителният директор на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) Дилян Петров. Той допълни още, че ядреното гориво на този етап не се определя като отпадък, а като ресурс. Това положение ще се запази, докато на площадката на Козлодуй има работещи блокове.

В момента се извършва демонтаж на съоръженията в първи и втори блок на централата. Всяка част се сканира за радиоактивно замърсяване и ако няма такова - с разрешение на Агенцията за ядрено регулиране може да се продаде или предаде за скрап.

Ако има замърсяване, се прилагат няколко метода за почистването - механично, химическо, електрохимическо или почистване с ултразвук, уточни Момчил Казаков, зам.-главен инженер в ДП РАО. Обикновено замърсяването е в ръждата на съоръженията и след това те също могат да бъдат изнесени от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Защо не ни каже нещо за гъбите от Нови Хан - как се фалшифицират сертификати за произход например, и защо няма анализ на почвите и водите от 'подветрената' страна на хранилището ... и докъде се простира ефекта от радио-активното замърсяване на местността? Защото и за тези там радио-активни *** от Нови Хан ни се обясняваше, че се били съхранявали при 'най-строги мерки за безопасност" и били произвеждали 'най-евтината електроенергия в света' ... цената на която ще се плаща още десетки и стотици хиляди години след доставката ... под формата на различни видове преки и косвени вреди и щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgboby
преди 9 години
В ДП "РАО" няма щат "зам. главен инженер"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още