IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,1 млрд. евро ще струва извеждането от експлоатация на 1-4 блок в АЕЦ Козлодуй

Първите проекти за демонтирането на реактора на първи блок ще започнат в средата на април

15:52 | 11.03.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Цялостният процес по извеждането от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ „Козлодуй“ ще коства почти 1,107 млрд. евро, сочат прогнозните оценки на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО). Тези средства са необходими за периода 2003 - 2030 година.

Плановете предвиждат да не бъдат унищожени всички съоръжения до "зелена поляна", уточни изпълнителният директор на дружеството Дилян Петров. Част от сградите ще се ползват за други цели.

Оценките на ДП РАО са, че са осигурени общо 764 млн. евро (по Международен фонд "Козлодуй", съфинансиране от държавния бюджет, както и от българския фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения"). Това означава, че на този етап сметките показват, че ще има недостиг от 342 млн. евро по дейностите за извеждане на четирите блока от експлоатация. Те ще бъдат компенсирани от прецизността при изпълнението на проектите и липсата на забавяне, надява се Петров.

Пропуснатата акумулация от дейността на блоковете е между 513 млн. евро и 1,16 млрд. евро, което означава, че ако те са работели до края на експлоатационния си срок, са щели да наберат сами средствата за извеждане от експлоатация и нямаше да има нужда от фонд "Козлодуй", каза още Петров.

Той беше категоричен, че няма забавяне на работата по демонтиране на блоковете. До 2010 година е имало закъснение по някои проекти между 1 и 2 години.

"Имаше надежда, че блоковете ще бъдат пуснати отново", припомни изпълнителният директор на ДП РАО и допълни, че това е в основата на забавянето. Сега обаче дори са съкратени сроковете за извеждане от експлоатация - с пет години до 2030 година.

Досега са били демонтирани съоръжения от машинните отделения, които са "чисти" от ядрено замърсяване, но всяко парче се сканира поотделно, гарантираха от предприятието. През 2014 година от продажбата на демонтирани съоръжения ДП РАО е получило 5 млн. лева. Общият бюджет на предприятието за миналата година е 36 млн. лева.

Първите проекти за демонтирането на реактора на първи блок ще започнат в средата на април 2015 година, съобщи още Дилян Петров. Става въпрос за сканиране и подготовка за демонтаж на реактора. В тези съоръжения обаче се влиза със специално оборудване и подготовка и не се гледа времето, а безопасността. Вероятно първите дейности по демонтаж ще започнат след 3 години.

Част от отпадъците (само ниско- и среднорадиоактивни отпадъци) ще бъдат съхранявани в новото Национално хранилище на площадка "Радиана" край ядрената ни централа. В хранилището, което получи положителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) в началото на февруари, няма да се съхраняват високорадиоактивни отпадъци или отпадъци от чужбина, категорична беше ръководителят на проекта Ира Стефанова.

Тя уточни, че бюджетната стойност на изграждането на новото хранилище е 50 млн. евро, но реалната цена ще зависи от тръжните процедури. Проектът се финансира по Международния фонд "Козлодуй" и фонд РАО, тоест е част от 1,107-те млрд. евро, предвидени за извеждане от експлоатация на първите четири блока на ядрената централа.

Стефанова допълни още, че проектът по изграждане на хранилището се контролира стриктно от Европейската комисия.

Плановете са да бъдат изградени три платформи с по 22 клетки и инфраструктура. Първата платформа, тоест първите 22 клетки на хранилището, ще бъде завършена до 2021 година. Ако има необходимост, ще бъдат реализирани и следващите фази. Експертите уточниха, че ДП РАО е планирало строителството на АЕЦ „Белене“, нови мощности и отпадъци от пети и шести блок и това е наложило проектирането на толкова голямо хранилище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Не подменяй темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
=== 1,1 млрд. евро ще струва извеждането от експлоатация на 1-4 блок в АЕЦ Козлодуй ===Ами те НЕ СА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Те са спрени от доста години. Каква експлоатация, какви 5 лева? Кога ще прочета нещо смислено в тая територия?А за КРАДЕНЕТО, ами то не е спирало и за момент. Нашата колониална администрация основно с това се занимава. Затова сме вече на нивото на страна от Третия свят, а уж в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
И както ни обясняваха, че нямаме нужда от нови мощности, така и присъединиха огромни мощности ВЕИ с високи изкупни цени. Многократно по-високи от тези на спрените блокове на АЕЦа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Тука естествено има далавера, при положение , че не е нужно да се пипат ! Първо няма да са 1,1 млрд евро , а ще са 2 и повече , както винаги става ,а реално всичко струва 100 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
така е опитах се да бъда по мек в квалификацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Не некадърни, а корумпирани. Всеки, който е достигнал до ниво да прави такива неща ясно е съзнавал и си е давал сметка като прави нещо какво ще последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ми да не ги извеждат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
в инвестиционните разходи на уестингхаус не бяха включени разходите за извеждане от експлоатация . После българите да се чудят като работят кой им обира печалбата.Може и да не сме от най работливите нации ,но освен малцинствата изплащаме и много сделки сключени от некадърни управници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Еха, какво лапане е тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Тези разходи влючени ли са в евтината електроенергия от АЕЦ Козлодуй или отделно ще ги плащат данъкоплатците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още