IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да връщаме парите заради хранилището за отработено ядрено гориво

Обектът още няма лиценз, България е обяснила на ЕК, че той ще изпълнява предназначението си, информира шефът на АЕЦ "Козлодуй"

13:12 | 07.02.15 г.
Няма да връщаме парите заради хранилището за отработено ядрено гориво

Няма да връщаме пари заради хранилището за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво, коментира пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов.

Припомняме, че след среща на енергийния министър Теменужка Петрова с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) може и да поиска да върнем парите, използвани за разширяването на хранилището, ако властите не обосноват нуждата от него.

По думите на Ангелов обектът е нужен и си изпълнява предназначението.

“Това е хранилище за сухо сухо съхранение на отработеното ядрено гориво, което би трябвало да приеме всички касети с отработено ядрено гориво, генерирани в резултат на дейността на изведените от експлоатация от първи до четвърти блок. Договорът в сключен на 31-ви май 2004-а година”, коментира той.

В същия обект ще бъде съхранявани всички проблемни и всякакви касети, които са останали от експлоатацията от първи до четвърти блок, допълни директорът на централата.

“Ние сме обяснили на представителите на банката и на ЕК какво и как се процедира с обекта и не би трябвало да има  никакви съмнения относно това, че той ще се изпълнява предназначението, което е било заложено още със сключването на това споразумение”, коментира Ангелов.

Според него съмнението, че може да се наложи да върнем парите за разширяването на хранилището идва от там, че при проверка на представителите на банката  и на Сметната палата съоръжението е било празно.

Ангелов обаче обясни, че обектът още не е лицензиран и вътре стоят само част от празните контейнери.”При лицензиране ще получим разрешение да започне запълването на контейнерите и съхраняването от 50 до 100 години в хранилището”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още