IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск да загубим 12 млн. евро за разширяването на ядрено хранилище

Страната ни трябва да обясни защо имаме нужда от увеличаване на капацитета на хранилището

14:08 | 08.12.14 г. 2
Има риск да загубим 12 млн. евро за разширяването на ядрено хранилище

Има опасност Европейската комисия да поиска връщане на средствата за разширяване на капацитета за хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, стана ясно след срещата между енергийния министър Теменужка Петкова с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Страната ни трябва да обоснове необходимостта от това разширение, уточни Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Тя увери, че в следващите месеци ще има решение по този въпрос.

Ядреното хранилище е част от проектите, които се финансират от Международния фонд „Козлодуй“. По него се отпускат средства за дейности за извеждането на първите четири блока в ядрената ни централа, както и за мерки, които подобряват ситуацията в енергийния сектор и повишаване на енергийната ефективност.

В Договора за присъединяване на България към ЕС за фонда бяха предвидени 550 млн. евро за периода 2001 – 2009 година. За следващите четири години (до 2013 година) бяха отпуснати допълнително още 300 млн. евро.

За новия програмен период по Международния фонд „Козлодуй“ ще бъдат отпуснати 283 млн. евро, които обаче са предвидени само за мерки за извеждането от експлоатация на четирите блока в централата и няма да бъдат финансирани проекти от т. нар „неядрен прозорец“.

По време на разговорите днес между енергийния министър и представителите на ЕБВР е бил обсъден още един проект, който ще бъде финансиран от Фонда – за плазмено изгаряне. Петкова е коментирала, че за него вече са осигурени 4 млн. лева национално финансиране от държавния бюджет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgboby
преди 9 години
Интересно, какво плазмено изгаряне обсъждат, като тази инсталация има проблеми с улавянето на аерозолите, които ще се получат при изграянето на радиоактивните отпадъци. Откъдето следва, че АЯР не би трябвало да и дадат разрешение да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ами резонен въпрос, при положение, че след 4 години оставаме без АЕЦ! Там пак са разбрали преди нас! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още