IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 млн. лв. носи продажбата на съоръжения от 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй за скрап

Очакват се повече средства от продажбата на оборудването на 3-ти и 4-ти блок

17:25 | 11.03.15 г.
25 млн. лв. носи продажбата на съоръжения от 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй за скрап

25 млн. лева може да донесе продажбата на съоръженията на първите два блока на АЕЦ "Козлодуй" във вид на скрап. Това съобщи по време на семинар в Козлодуй изпълнителният директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) Дилян Петров.

Той уточни, че сметките се базират на типовите метали, които се съдържа в оборудването. То обаче е твърде старо и трудно може да бъде продадено като действащи машини.

Все пак чрез търгове на Софийската стокова борса или по Наредба 7 на Министерството на финансите са продадени хиляда тона тръбички от кондензатори, както и трансформатор, който се използва в един от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

По отношение на оборудването на 3-ти и 4-ти блок надеждите на ръководството на ДП РАО са да се наберат повече средства, защото част от оборудването (възбуждащи генератори, електронни прекъсвачи и други) е ново и дори не е било въведено в експлоатация. Дилян Петров припомни, че е правена модернизация на двата блока на стойност 300 млн. долара. Той беше категоричен, че трябва това оборудване да се продаде навреме, докато все още има стойност.

Средствата от продажбата на оборудването отиват във фондовете, финансиращи извеждането от експлоатация на първите четири блока от ядрената централа.

До края на март ДП РАО ще подаде документацията в Агенцията за ядрено регулиране за издаване на лиценз за извеждане от експлоатация на 3-ти и 4-ти блок. Законовият срок за получаването на разрешителното е 9 месеца. От държавното предприятие се надяват лицензът да бъде бързо издаден, защото в момента дейностите по извеждане от експлоатация се финансират по Фонд РАО, а не по Фонда "Извеждане от експлоатация на радиоактивни съоръжения".

Лицензът за извеждане от експлоатация на реакторите на първите блока в централата беше издаден през ноември 2014 година.

През миналата година е демонтирано оборудване от първите два блока от общо 7,2 хил. тона. 4,8 хил. тона от тях са освободени от регулиране, което означава, че може да бъдат ползвани за всякакви нужди, каза Пламен Петков, гл. инженер в ДП РАО. Плановете са през тази година от машинните зали на двата блока да бъдат демонтирани отново 7,2 хил. тона оборудване, както и 200 тона вече от контролираната зона.

Приходите от продажбата на старото оборудване през 2014 година са 5 млн. лева.

В момента по дейностите за извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ работят 650 души. Проектът предвижда постепенно намаляването на служителите и до 2030 година ще бъдат около 60 души. Само през 2015 година плановете са персоналът да намалее с 50 души.

Няма да има обаче съкращения, защото персоналът в блоковете е застаряващ и тези служители ще бъдат пренасочвани. Само през миналата година са се пенсионирали 100 души - 76-ма от извеждащия персонал, а останалите - от ДП РАО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още