IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи общественото допитване за новото ядрено хранилище

ДП РАО е получило общо 30 становища, от които 8 са против изграждане на съоръжението

13:23 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приключи общественото допитване за новото ядрено хранилище

Приключило е общественото допитване за изграждането на новото ядрено хранилище на площадка „Радиана“ край АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от ДП „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).

В рамките на обсъжданията са получени 30 становища от различни заинтересовани страни - институции, организации, групи от граждани и отделни граждани. Осем от тях са срещу реализацията на плановете. Те са изпратени от жители на с. Софрониево, община Мизия, с. Септемврийци, община Вълчедръм, и с. Лехчево, община Бойчиновци

Предстои обобщение на повдигнатите въпроси и до дни ще има официален доклад от проведените обсъждания на страниците на държавното предприятие и Министерството на околната среда.

Припомняме, че работата по хранилището беше забавена след като съдът спря първата Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта с мотива, че има множество пропуски. На 19 фвруари тази година МОСВ прие нова ОВОС и така от началото на март работата по проекта стартира отново с обсъждане на работите по него в околните населени места.

Преди време от държавното предприятие гарантираха, че в новото съоръжение ще се съхраняват само предварително обработени ниско и средно радиоактивни отпадъци. В него ще бъдат преместени и част от отпадъците, съхранявани в момента в хранилището в Нови Хан.

На площадката „Радиана“ ще бъдат съхранявани само радиоактивни отпадъци с български „произход“– от дейността на ядрената централа, както и от ядрени приложения (например от медицинска дейност).

Плановете са строителството на новото съоръжение да започне до края на тази година. Бюджетната стойност на проекта е 50 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още