IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транснефт: България планира да запази проекта "Бургас-Александруполис"

Руската компания е получила уведомление от българска страна за планове да се запази проектът

16:07 | 19.07.16 г.
Транснефт: България планира да запази проекта "Бургас-Александруполис"

Проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" не е архивиран и при необходимост може да бъде възобновен. Руската компания "Транснефт" неотдавна е получила уведомление от България за плановете й да запази проекта, съобщи пред журналисти ръководителят на "Транснефт" Николай Токарев, цитиран от РИА Новости и БТА.

"Българските партньори ни изненадаха приятно. Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите по проекта "Бургас-Александруполис". Те са против ликвидацията на управляващата компания, която бе създадена на времето за изпълнението на проекта. След това тя (дейността й) бе замразена. Сега в нея всички са заинтересовани, включително и българските партньори", каза Токарев, отговаряйки на въпроса дали събитията в Турция ще допринесат за развитието на други маршрути за транспортиране на петрол. 

"Транснефт" е в състояние бързо да задейства излишъка от мощности по западното направление, ако бъде затворен Босфорският пролив, допълни Токарев, цитиран от ТАСС.

Планираше се по тръбопровода "Бургас-Александруполис" да се транспортира петрол, заобикаляйки пренатоварените проливи Босфора и Дарданелите. Нефтопроводът с мощност 35 милиона тона годишно с възможно увеличение до 50 милиона тона трябваше да свърже пристанище "Бургас" на Черно море с гръцкото пристанище "Александруполис" на Егейско море.

През март тази година стана ясно, че Министерският съвет предлага увеличение на капитала на проектната компания, натоварена със строителството на нефтопровода „Бургас – Александруполис“, с 88 хил. лева. Средствата са предвидени в бюджета на Министерството на финансите (МФ). Увеличаването на капитала е нужно, за да може проектната компания да изпълни своите финансови ангажименти като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн“ през 2016 година. Компанията е регистрирана в Холандия и беше създадена по силата на междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода, което подписаха Русия, Гърция и България.

„Бургас – Александруполис“ беше един от проектите в т.нар. "Голям енергиен шлем", договорен от президента Георги Първанов. В него влизаха още "Южен поток" и АЕЦ "Белене". 

В първия си мандат правителството на Бойко Борисов спря изграждането на нефтопровода след силната негативна реакция на живеещите в региона и опасенията за екологични проблеми, свързани с новото съоръжение. Периодично обаче се появяват коментари, че проектът може да бъде възроден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още