IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България окончателно прекрати участието си в проекта Бургас – Александруполис

Решението беше подкрепено от 96 народни представители от отиващия си парламент

15:43 | 12.03.13 г.
България окончателно прекрати участието си в проекта Бургас – Александруполис

България окончателно прекрати участието си в проекта за петролопровод "Бургас – Александруполис".

Днес депутатите от отиващия си парламент гласуваха на второ четене Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас – Александруполис", който беше подкрепен от 96 народни представители, предаде агенция „Фокус“. Против гласуваха 27 депутати, а един се въздържа.

По-рано днес прекратяването на участието в проекта за петролопровод беше обсъдено на извънредно заседание на парламентарната комисия по икономическа политика.

Депутатите от ГЕРБ и "Синята коалиция" се обединиха около мнението, че изграждането на съоръжението ще се отрази негативно на туризма в страната. „Няма в света място, където да съжителстват такова съоръжение за разтоварване на петрол и туризма“, подчерта съпредседателят на сините Иван Костов.

Депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов допълни, че решението за изграждане на петролопровода "Бургас – Александруполис" е взето без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което е в разрез с екозаконодателството.

Противоположната позиция заеха народните представители от Коалиция за България. „Със зачертаване на проекти не се развива икономика. За къде бързате?“, коментира Румен Овчаров от левицата. Петър Димитров, който беше икономически министър по време на управлението на Тройната коалиция, пък подчерта, че решението за оттеглянето на България от проекта ще доведе до плащане на неустойки.

Правителството в оставка на ГЕРБ взе решение да прекрати участието на България в проекта Бургас – Александруполис в края на 2011 г. по предложение на вицепремиера и минестър на финансите в оставка Симеон Дянков. Няколко месеца по-късно стана ясно, че страната ни е превела средствата за погасяване на дълга си по проекта за изграждане на петролопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още