fallback

Сл. Нейков: Няма връзка между дълга за "Белене" и изграждането на АЕЦ-а

Смелото анонсиране на изграждането на АЕЦ "Белене" към момента не е обосновано и ясно, смята енергийният експерт

14:40 | 20.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател

Необосновано се смесват изчистването на дълга на България по проекта "Белене" според арбитражното решение и потенциалното изграждане на АЕЦ "Белене". Това мнение застъпи в предаването  "12+3" на Българското национално радио енергийният експерт Славчо Нейков.

„Няма нито фактическа, нито юридическа връзка между двете теми и те трябва да се разграничат много ясно“, поясни той. 

Според експерта издължаването трябва да стане бързо, защото страната ни губи по 10 млн. лева на месец само от лихви.

„И руската, и българската страна са заинтересовани това да стане час по-скоро. От забавянето на това решение и "връзването" на въпроса с изграждането на "Белене" ние само губим“, поясни Нейков.

Според експерта усилията на кабинета трябва да бъдат подкрепени, защото се търси оптималният ход. Запитан откъде трябва да дойдат парите за разплащането на дълга, Нейков отговори:  „Ситуацията в НЕК въобще не е розова, решение може да се търси на ниво Български енергиен холдинг“.

Според него обаче доста смелото анонсиране на изграждането на АЕЦ "Белене" към момента нито е обосновано, нито е ясно. Ако се върви в тази посока, трябва да се съобразят редица закони, има изискване за обществено обсъждане и за обсъждане със съседни държави, уточни още енергийният експерт.

„От гледна точка на времето няма да е нереалистично, ако кажем, че този въпрос би отнел години“, поясни още той.  

Припомняме, че преди стана ясно, че в края на август в България пристига работната група от "Росатом", която бе създадена за решаване на въпросите около оборудването за АЕЦ "Белене". По думите на енергийния министър Теменужка Петкова Ще се търси и частен инвеститор за довършване на проекта без държавни гаранции и без ангажимент на България за дългосрочно изкупуване на електроенергията. По думите й имало индикации за инвеститорски интерес от "една, две, три компании".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
fallback