fallback

Валентин Николов: България трябва да продължи да транзитира природен газ

Брюксел застана зад идеята за газовия хъб, заяви депутатът Валентин Николов

11:01 | 07.09.16 г. 4

Европейската комисия застана зад идеята за реализацията на газовия хъб "Балкан" и проектът не е химера. България трябва да се възползва от географското си положение и да остане транзитираща страна, каза пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

„След като Русия прекрати проекта „Южен поток“, се заговори за проекта „Турски поток“ и изолацията на България като транзитираща държава, приравняването й само като потребител. Страната потребява малко под 3 млрд. куб. м и имаме много добра газопреносна система. Вложихме над 200 млн. лева в компресорни станции и възникна въпросът склонни ли сме да приемем мълчаливо този факт“, обясни Николов как е възникнала идеята за газовия хъб.

Той коментира, че несъгласието на Европейската комисия да бъде реализиран "Южен поток" е било политическо решение, но освен това проектът не е отговарял на Третия либерализационен пакет. 

Независимост на доставките можем да постигнем при собствен добив на газ, каза Николов и припомни проучванията в Черно море. Друг вариант на независимост е, когато има диверсификация не само на трасета, но и на източници.

Николов изтъкна, че на Балканите няма такава точка за търговия с газ и страната трябва да се възползва от географското си положение.

„Премиерът Борисов е категоричен, че няма да позволим България да изгуби статута си на транзитираща страна, и ако се наложи, ще наложим вето в Брюксел“, каза депутатът.

Газовият хъб може да заработи без Русия, но така в бъдеще няма да е конкурентоспособен, смята той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
fallback