IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Чрез хъб "Балкан" България ще остане на газовата карта на света

Ще останем на газовата карта, защото най-големият ни ресурс е наличието на активна мощност, каза експертът

10:37 | 07.09.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgari<span lang="en-US">a</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за газов хъб "Балкан" е спасителният план на българското правителство, за да остане България на газовата карта на света. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Европа „прави много“, за да помогне на България „малко закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога“.

Това, че Европейската комисия (ЕК) се обръща с лице към България показва, че Европа активно се намесва в либерализацията на газовия ни пазар - методически, консултантски, финансово, геополитически, посочи експертът.

Той напомни, че вече има ясно изявление от руска страна какво точно ще се случи - през 2019 г. се "режат" тръбите през Украйна, което означава, че почти 18 млрд. куб. м газ транзит през България спира, че 3 млрд. куб. м. синьо гориво за България спират чисто физически. 

Планът на Русия е България да се съревновава с Германия, заяви Тасев – за това дали да има още една тръба в България, или да няма. „Надявам се да има“, каза Тасев.

Ние ще останем на газовата карта, защото най-големият ни ресурс е наличието на активна мощност – хъб без активна мощност се реализира много трудно, допълни енергийният експерт.

Относно бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“ Тасев каза, че трябва да се строи нов реактор на площадката на „Белене“.

„Ако се строи на „Козлодуй“, няма да се капитализира нещо, което сега е извършено. Ако трябва да се пренесе, трябва да се препроектира. Въпрос на финални разчети. Ако намерим стратегически инвеститор, който да привлече ресурс и евтини пари, проектът Белене може да се построи, но е важен „нулевият вариант“ - плащаме и спираме часовника, за да бързаме бавно“, коментира той.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
Колкото и невероятно да ви се струва, сега се сещам че навремето М. Кадафи беше построил ЖПГари и назначил началници на гарите, но жп линий нямаше а влакове пък хич!!!... Все си мисля че Путин колкото и да се дърпа ако новите му "приятелчета" с фесове му спретнат още една изненада ще разбере кон боб яде ли, но за сега е още "велик"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
С космическия интерес към въпросния ХЪБ, ще я прокопсаме. Как ни помагала Европа? Като изпраща двама обикновени чиновници? Че кой голям проект се движи по този начин. В "Комерсант" е написано повече от ясно - хвърлен кокал, без обаче никакво месо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Чрез хъб "Балкан" България ще остане на газовата карта на света."Ше остане , за ташшак на света...черешката на Боковата торта от простотии и навеждане на Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още