IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ОПЕК се споразумяха, въпросът е докога

Твърде дълго се задържа ситуацията на ниски цени, заяви Валентин Кънев

11:11 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

След постигнатото на 30 ноември споразумение в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаление на производството въпросът е дали то ще бъде стабилно и ще продължи в дългосрочен план. Това каза председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че се предвижда първото намаление на производството и добива на петрол от 2008 г. и това доведе до ръст на цената на петрола от 8% само за няколко часа. 

„Твърде дълго се задържа ситуацията, при която цените бяха толкова ниски, че се стигна до спад в приходите на страните от ОПЕК няколко пъти“, коментира Валентин Кънев.

Според него ситуацията в момента не е много стабилна, тъй като страните износителки на петрол така или иначе биха искали да увеличават добивите си.

Тепърва ще се изясни и каква ще бъде реакцията на производители като САЩ, където добивът, включително от шисти, пряко зависи от цената.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още