IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК сключи първо споразумение за намаляване на производството от 2008 г.*

Договорката влиза в сила от януари, Русия също ще намали производството си с 300 000 барела на ден

18:32 | 30.11.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се споразумя за първото намаление на производството и добива на петрол от 2008 г., което доведе до ръст на цената на петрола от 8% само за няколко часа. Представителите на ОПЕК гласуваха в сряда във Виена текста на споразумението от септември. То трябва да помогне за предотвратяване на свръхпроизводството.

ОПЕК ще намали производството си с 1,2 млн. барела на ден, обявиха след шестчасова среща във Виена катарският министър на енергетиката Мохамед ас Сада и колегата му от Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи  на пресконференция след срещата на министрите в сряда. Така групата ще произвежда общо по 32,5 млн. барела на ден.

„Стигнахме до разбирането, че пазарът трябва да бъде ребалансиран. Това значи да се вземат решения от ОПЕК с участието на някои ключови играчи извън организацията, които дадоха подкрепа и обещание да участват в този вид споразумение по-късно“, обяви катарският министър на енергетиката. 

„Това е важна стъпка напред, а споразумението е исторически момент, който ще позволи ребалансирането на пазара. Използвам случая на благодаря на колегите си, които не пестиха сили, за да превърнат това събитие в успех“, добави ас Сада. 

ОПЕК е създала комисия за мониторинг на споразумението. В нея влизат Катар, Венецуела и Алжир.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, се е съгласила да намали добива си до 10,06 милиона барела съгласно новото споразумение за ограничаване на петролното производство, с което се цели да се намали свръхзасищането от суровината и да се повишат глобалните цени на петрол, предава Bloomberg.

Предишни данни сочат, че добивът на страната за октомври е бил в размер на 10,54 млн. барела на ден. 

Иран от своя страна, който по време на преговорите искаше отстъпки от сделката и да увеличи добива си заради възстановяването на петролния сектор, започнало след вдигането на санкциите срещу страната тази година, ще ограничи производството си до 3,797 млн. барела на ден. В момента добивът на страната е на ниво от 3,85 млн. барела на ден.

По думите на ас Сада ключови играчи извън ОПЕК са декларирали, че ще участват в усилията и ще намалят добива с 600 000 барела на ден. Руската федерация е уверила, че ще участва в усилията за намаляване на добива и ще го свие с 300 000 барела на ден - наполовина по-малко от 600 000, за колкото настояваше картелът..

Нуждата да се предприемат действия за преодоляване на глобалното презасищане от петрол – и за доказване на доверието в групата, доведе до първото понижаване на производството на суровината от осем години насам.

Организацията обяви още, че на днешната среща на министрите 14-членният петролен картел е одобрил временното замразяване на членството на Индонезия в групата. Страната възстанови членството си през декември миналата година, след като излезе от картела през 2008 г. Индонезия се е превърнала в нетен импортьор и е стигнала до заключението, че не може да участва в намалението, поясни Баркиндо.

Делът на Индонезия ще бъде разпределен между останалите страни членки, но страната може да се завърне като член на ОПЕК по-късно.

Перспективите за намаление на свръхпроизводството насърчиха силно цената на водещите сортове петрол. Цената на референтния за Европа Брент скочи с над 8,5 на сто до над 50 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
akomodacia
преди 7 години
Хахахаха...какви трендове да гледам бе приятелю? Те ей такива като теб дето вярват на гугъл са все големи познавачи. Хайде, заушвай си пробойните в петролния танкер и си следи трендовете. А сега сериозно ако ми кажеш прогноза, която се е сбъднала в последната година, може и да те призная?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
darcas1981
преди 7 години
Проследи трендовете на потребление на 5-те най-големи вносители на петрол от последните 10 години, и от последните 3. В гугъл го има, ако знаеш как да търсиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
akomodacia
преди 7 години
Само не стана ясно, откъде краткосрочните прогнози за потреблението били песимистични, а дългосрочните трагични?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
darcas1981
преди 7 години
Краткосрочните прогнози за потребление на петрол са песимистични, а дългосрочните са направо трагични. Пазарът е пренаситен от петрол, и дори ОПЕК и приятели да намалят добива, това няма да доведе до дефицити, което пък да доведе до повишение на цената. Сегашното повишение е спекулативно, и до няколко дни нивата на цените ще се върнат. Данните за растежа на Китай, САЩ, Индия, ЕС и Япония, които са основните вносители на петрол също са песимистични. Та ОПЕК и приятели просто се опитват да запушат с пръст пробойните на потъващия петролен танкер. Лошо няма, нека опитват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivel
преди 7 години
Коликвам вече даже само по половин път на мишката и ето резултата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 7 години
Ей мислех си ,че със супер тъпия дизайн без да искат може да са са решили и проблема с дублите, ама нейсе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Кът такоа, кой не си купи акции на слузта, покупайте рубль, рублата е дериват на слузта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Днес бе постигната само първата част от сделката В ОПЕК се СПОРАЗУМЯХА за намаляване на производството Сега следва втората част от сделката -споразумението да се изпълнява а това е много много съмнително Така че подгответе се за стабилни цени на петрола но на ниски нива - между 43 и 48 долара за барел ценисъс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
купувй, сега е момента :):):)особенно след направения анализ за връзката между 3% намаление и 8% вдигане на цената, цифрите за теб не са тайна :) купувай колкото можеш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още