IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция за Топлофикация-София за злоупотреба с монополно положение

Компанията е ограничавала конкуренцията на пазара за дялово разпределение

18:31 | 19.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил санкция за Топлофикация – София за злоупотреба с господстващо положение. Това съобщи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Глобата, която антимонополния орган наложи на дружеството, е в размер на малко над 61 хил. лева. Решението е от май 2014 г. Комисията се самосезира по случая. 

След проверката Топлофикация - София беше санкционирана заради ограничения на конкуренцията на пазара за дялово разпределение на топлинната енергия в столицата.

Компанията е налагала еднакви цени на услугата на всички фирми за дялово разпределение за минимален пакет на услугата. Според заключенията на регулатора по този начин премахва ценовата конкуренция, а по този начин нарушава правата на потребителите.

Съдът потвърди наложеното от КЗК наказание. От Комисията напомнят, че влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданските съдилища и физическите и юридическите лица имат право на обезщетение за причинените щети в резултат на установеното нарушение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още