IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наказа "Топлофикация – София" за злоупотреба с господстващо положение

Компанията е нарушила конкуренцията на пазара на дяловото разпределение на топлинна енергия в сградите

12:48 | 19.05.14 г.
КЗК наказа "Топлофикация – София" за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира „Топлофикация – София“ заради злоупотреба с господстващо положение по отношение на пазара на дялово разпределение в сградите етажна собственост, съобщиха от регулатора.

Според анализите дружеството е налагало необосновани цени на дружествата, които извършват дяловото разпределение на топлинна енергия – топлинните счетоводители. В резултат от тези действия те са били поставяни в неравностойно положение.

Заради това нарушение на „Топлофикация – София“ е наложена имуществена санкция в размер на 61,8 хил. лева, става ясно още от решението на КЗК.

Комисията се е самосизирала за проверката на случая, след като е имала подозрения за евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение. Регулаторът е получил и информация от Върховната административна прокуратура по казуса.

Целта на проверката е била формирането на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.

В рамките на производството е извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офисите на „Топлофикация – София“ и топлинните счетоводители „Иста България“ и „Техем Сървисис“.

От направения икономически и правен анализ е видно, че налагането от страна на „Топлофикация - София“ на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Това води до по-ниско качество и лишава потребителите от възможността да изберат доставчик на услугата въз основа на цената.

Налагането на необосновани цени води и до поставяне в неравностойно положение на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия по отношение на техните разходи и нормата на възвращаемост и уврежда интересите на потребителите на топлинна енергия.

Решението на регулатора може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още