IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ограничава износа на ток

Заповедта на енергийния министър влиза в сила от 1 ч. на 13 януари

18:49 | 11.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България ограничава износа на електроенергия заради студеното време и засиленото потребление, съобщават от Министерството на енергетиката.

Заповедта на министъра на енергетиката Теменужка Петкова влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13-ти януари 2017 г. до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система, посочват от ведомството.

Няма да има ограничения за транзита на електроенергия през страната ни, допълва министерството.

Заповедта на енергийния министър предвижда „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.

Министерството припомня, че Гърция също спря износа на ток заради студеното време.

В пиковите часове вчера АЕЦ "Козлодуй" и трите големи централи в Маришкия басейн са работили на максимален капацитет, за да покрият нуждите от електроенергия. Увеличеното потребление се покри с ток от ВЕЦ-те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Фотоволтаиците и те пердашат на максимум, особено през нощта, че и по 36 часа на денонощие. Като гледам микса за простолюдието, баш си е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
killmore
преди 7 години
"Кхкх, важно обявление: Новина номер едно от списъка с няколкото, които предстоят e "навън". "(Отваря шампанското)"Да ни е честит 7-ми на Дунава"(Гъл, гъл, гъл...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още