IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК би изгубила 44,5 млн. лева, ако токът не поскъпва при по-скъпия газ

Цената на електроенергията за крайните потребители ще се повиши с под 1% след решение на КЕВР

12:57 | 06.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако цената на електроенергията не бъде повишена, Националната електрическа компания (НЕК) би изгубила 44,5 млн. лева на годишна база. Това сочат анализите на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На закрито заседание на регулатора експертите са обсъдили отражението на по-високата цена на природния газ за топлфикационните услуги и електроенергията, произвеждана по комбиниран способ.

От работната група отбелязват, че в ценовото решение от 30 юни 2016 г. са предвидени разходи за изкупуване на произведената по високоефективен способ електроенергия в размер на 370,4 млн. лева. От повишаването на цената на природния газ те ще нараснат до 414,8 млн. лева.

Общественият доставчик НЕК изкупува произведената електроенергия по комбиниран способ на преференциални (по-високи) цени. Целта е да бъде подкрепено навлизането на нови технологии в индустрията. Така количествата изкупена електроенергия, произведена по комбиниран способ, е компонент в добавката "Задължения към обществото", в който влизат още и "зелената" енергия и дългосрочните договори с централите.

С ценовото решение за цената на газа от 1 април се повишава стойността на добавката „Задължения към обществото“ в размер на 1,25 лева, или 3,28%. Така сумата стига до 37,02 лева за мегаватчас. Във фактурите на крайните битови потребители електроенергията ще поскъпне с под 1% - 0,96% за ЧЕЗ България, 0,95% за EVN България и 0,94% за Енерго Про.

Цената на електроенергията и на топлофикационните услуги ще бъде определена след закрито заседание на 7 април. Заради по-скъпия газ цената на услугите, предоставяни от топлофикационните дружества – парно и топла вода, ще се повиши с между 18 и 38 на сто.

Граждански организации протестираха пред сградата на КЕВР заради планираното увеличение. Те настояват за "замразяване" на цената на природния газ до сформиране на нов парламент или до провеждането на преговори между Европейската комисия и „Газпром“ по казуса за злоупотребата с господстващо положение на руското дружество в Централна и Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Ето го твоето решение. Купуваш си слънчеви панели ($10,500 вървят в Амазон), вземаш едно хубаво колело втора ръка, биеш една сонда за вода и си свободен от световното робство. В Амазон продават и малки вятърни генератори, но предполагам, че срещу определена сума можеш да си купиш и по-голям. Само не режи дървета да ги гориш, че ефектът върху климата ще е отрицателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Ако ще и 1000 трилиона да изгубят мене кво ме бърка?и без друго сме роби на енергията а около нас безплатна и достъпна енергия бел лимит обаче видиш ли световния елит ни държи изкъсо с въглища газове и бензини.....човеците на земята са роби ....колко е сложно само да се придвижиш с кола от някъде да другаде замислете се колко препятствия има...та горима та застраховки та книжка та кво ли още не.....и защо трябва да ни ограничават придвижването като ни товарят с кви ли не такси?и защо икономиката трябва да е силно зависима от петрола?щот така е решил световния елит затва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още