fallback

Ат. Тасев: Либерализацията маха тежестите по договорите с американските ТЕЦ-ове

Прекратяване на договорите с тези инвеститори няма да доведе до нищо и е лош сигнал за инвеститорите, смята експертът

18:22 | 17.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прекратяването на договорите с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, е лош сигнал за инвеститорите и няма да доведе до нищо. Този коментар направи енергийният експерт проф. Атанас Тасев по време на международна конференция, посветена на предизвикателствата пред енергетиката у нас.

Той припомни внесения в 43-то Народно събрание специален закон за прекратяване на договорите с двете централи. Текстовете обаче се отнасят до начина, по който ще бъдат компенсирани инвеститорите, тоест законът е в защита на компаниите, но сигналът към обществото е точно обратният.

Тасев беше категоричен, че с либерализацията на енергийния пазар, която е и един от приоритетите на правителството, ще бъдат премахнати тежестите за енергетиката, които носят дългосрочните договори на двете централи. Експертът призова да се "върви спокойно към изпълнението му".

Според предложения от Световната банка модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар дългосрочните договори ще бъдат компенсирани от т.нар. "договори за разлика". Това означава, че разликата в цената, постигната на свободния пазар, и договорената между инвеститора и държавата, ще бъде покривана от специален фонд.

В модела на банката е предвидено това да бъде Фондът "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС). Чрез него производителите ще получават разликата, когато цената на пазара е по-ниска от записаната в договорите им, или ще внасят разликата, когато цена е по-висока.

Договорите с американските централи се проверяват от Европейската комисия за наличие на държавна помощ. Искането за извършване на тази процедура беше внесено още през 2014 г. от енергийния регулатор. Ако Брюксел се произнесе, че има недопустима държавна помощ по тези договори, то те трябва да бъдат разтрогнати.

България има обаче и още един пропуск по отношение на тези договори - не е уведомила ЕК при влизането си в общността за наличието на дългосрочните договорки с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
fallback