IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФ предлага закон за прекратяване на договорите с американските централи

На производителите ще бъде предложена справедлива компенсация на невъзстановяемите разходи

13:48 | 08.07.15 г. 1
ПФ предлага закон за прекратяване на договорите с американските централи

Специален закон, по силата на който да бъдат прекратени договорите на два производителя на електроенергия, предложиха от Патриотичния фронт (ПФ). Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание и предвиждат да се пристъпи към прекратяване на дългосрочните договори с двете т. нар. "американски" централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал Марица Изток 3.

Това трябва да стане чрез изплащането на „справедлива компенсация на направените инвестиции и по-специално за тази част от тях, която не може да бъде възстановена, ако централите заработят при пазарни условия“, се казва в мотивите на предложението, внесено от Валери Симеонов, Димитър Байрактаров и Валентин Касабов.

В законопроекта е включена и стриктна методика за определяне на тези невъзстановяеми разходи, която ще помогне за изчисляване на компенсациите за двата производителя.

Според патриотите високата стойност на инвестициите в двете централи водят и до високи цени на произведената от тях електроенергия. Те са икономически непосилни за Националната електрическа компания (НЕК) и крайните потребители.

По силата на този закон прекратяването на договорите трябва да стане доброволно и по взаимно съгласие между двете страни – централите и НЕК, която е сключила договорите.

От Патриотичния фронт се позовават на две решения на Европейската комисия при сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия – в Полша и Унгария, при които е установена нерегламентирана държавна помощ. На базата на тези становища на Брюксел в двете държави са изработени аналогични закони за прекратяване на договорите с производителите, посочват от политическата формация.

Припомняме, че енергийният регулатор в България под ръководството на Боян Боев изпрати през миналото лято запитване до Брюксел относно договорите с двете централи и допълнително писмо относно ВЕИ сектора с молба да се анализира дали преференциалните цени не представляват прекомерна държавна помощ.

Днес председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че на този етап от ЕК не са дали становище и по двата казуса. Кореспонденция има, призна той, но тя е свързана с искане на допълнителна информация за договорите на производителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, само това не!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! това не е демократично! Попитахте ли фондация Америка за България???? НЕ? Попитахте ли в американското посолство? НЕ? Ми питатйте и тогава правете промени в тези СТРАННИ договорки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още