IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор е одобрил промените в договора с AES Гълъбово

Предстои да се финализира финансовото споразумение с централата, както и да се одобри редакцията на договора с "КонтурГлобал Марица Изток 3"

11:59 | 24.06.15 г. 1
Енергийният регулатор е одобрил промените в договора с AES Гълъбово

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е одобрила промените в договора на Националната електрическа компания (НЕК) с ТЕЦ AES Гълъбово и предстои да финализира финансовото споразумение с централата.

Предстои да бъде одобрена и редакцията на договора с "КонтурГлобал Марица Изток 3", съобщи пред депутатите председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Ръководството на енергийния регулатор е в Народното събрание за изслушване във връзка с ценовия модел за новия регулаторен период в енергетиката, който трябва да започне от 1 юли. Заради протестите на бизнеса заради увеличаването на цените на тока обаче има предложение регулаторният период да бъде удължен.

Припомняме, че Националната електрическа компания (НЕК) постигна споразумение с AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят) с общо 31%. Годишно спестяванията на НЕК се изчисляват на почти 100 млн. лева, а за период от 10 години, колкото е срокът на контрактите, спестяванията на компанията ще достигнат близо 1 млрд. лева.

Споразуменията с двете централи се предвижда да бъдат включени в цената на тока от новия регулаторен период. Българският енергиен холдинг (БЕХ) обаче ще трябва да изтегли кредит, чрез който НЕК да си плати дълговете към централите.

Пред депутатите Иванов посочи, че се очаква и всеки момент Европейската комисия (ЕК) да излезе с решение по жалбата на регулатора за незаконна държавна помощ за двете централи в Маришкия басейн.

Що се отнася до цените на тока, председателят на КЕВР коментира, че се търсят резерви в системата, така че отстъпката за големите индустриални консуматори да се разпростре и за по-малките, с годишна консумация под 30 гигаватчаса.

Членът на КЕВР Евгения Харитонова предупреди депутатите, че евентуалното удължаване на регулаторния период, което се обсъжда в момента, ще затрудни сериозно целия сектор.

В отговор на въпрос на Димитър Танев от Реформаторския блок, който предложи регулаторният период да се удължи с 3 или дори с 6 месеца, а не с 1 месец, каквото е последното предложение, за да се случат реформите в енергетиката, тя подчерта, че има опасност топлофикациите в големите градове да спрат да работят, защото масово са изчерпали квотите, които НЕК може да изкупи.

Иванов обясни, че в петък енергийният регулатор ще проведе заседание, на което ще реши дали да удължи регулаторния период за електроенергийния сектор. В началото на следващата седмица обаче ще има решение за новите цени на газа за третото тримесечие на годината и на топлоенергията.

Шефът на КЕВР отново повтори, че има известни основания за удължаването на регулаторния период, но само при условие, че се търсят допълнителни резерви за отстъпките за индустрията. Той се обяви против увеличаването на дефицита на НЕК за сметка на отстъпките, като посочи, че "този филм сме го гледали", заради което НЕК е достигнала до технически фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
След като има НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ за една частна ТЕЦ, договорът трябва да се анулира. Какво има да се ослушват толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още