IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Тодорова: Всяко отлагане трупа нови дефицити в енергетиката

Имам неофициална информация, че докладите ще покажат сериозни нарушения в енергийни компании, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов

11:11 | 24.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Св. Тодорова: Всяко отлагане трупа нови дефицити в енергетиката

Всяко отлагане на решението за новите цени на тока ще доведе до трупане на допълнителни разходи, които трябва да бъдат компенсирани. Това коментира пред народните представители членът на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова.

Членовете на регулатора са в парламента за изслушване по повод новите цени на електрическата енергия от 1 юли.

Тодорова коментира, че не може да даде отговор дали е необходимо отлагане на цената и това ще бъде решение на колективния орган КЕВР. Според нея обаче при отлагане дори и с месец дефицити ще продължават да се трупат и трябва да се търсят начини за компенсиране в бъдещи периоди.

Тя призова да има реална реформа, а не само да се „наместват” различните страни. Едва тогава ще има смисъл решението за цената на тока да бъде отложено.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че разполага с неофициална информация, че докладите ще разкрият сериозни нарушения, което може да има и сериозно отражение върху решението на енергийния регулатор за цената на тока.

„Ние ще обсъдим в дълбочина и детайли нашето решение след като НС се произнесе за удължаване на регулаторния период”, посочи още Иванов и допълни, че решението по този казус ще има в петък.

Евентуалният фалит на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде фатален не само за енергетиката, но и за цялото българско общество. Затова и от КЕВР са започнали да работят за стабилизирането на компанията, обясни още Иван Иванов. Той посочи, че състоянието на НЕК е много тежко – към края на 2014 година дефицитът е 3,3 млрд. лева, от които 1,3 млрд. лева за неосъществения проект АЕЦ „Белене” и 1 млрд. лева за скъпия проект „Цанков камък”. Текущият дефицит възлиза на 644 млн. лева.

С ценовото си решение КЕВР намалява със 150 млн. лева от неефективното производство на електроенергия от заводските централи. В настоящия програмен период е била изкупена енергия от заводските централи на стойност 650 млн. лева, а от новия период сумата вече ще бъде 500 млн. лева.

Към приходите на НЕК ще бъдат добавени средствата от продажбите на емисии, които до момента са 54 млн. евро, а до края на годината ще достигнат поне 60 млн. евро, посочи още Иванов. Ценовият модел ограничава и изкупуването на електроенергия от ВЕИ-сектора и така приходите в НЕК ще бъдат 702 млн. лева, което означава, че няма да има текущ дефицит, посочи още Иванов.

Според него е имало "натрупана историческа несправедливост" и тежестите от преференциалните цени са се поемали от битовите абонати, а сега това изкривяване е преодоляно.

На въпрос за подозренията за държавна помощ за двете американски централи Иванов посочи, че се води кореспонденция с Европейската комисия и се очаква окончателния отговор от Брюксел. Според него още през юли може да се получи отговор поне за едното запитване дали има прекомерна държавна помощ - за американските централи или ВЕИ-сектора.

"При становище на ЕК ние ще се произнесем незабавно", допълни още председателят на енергийния регулатор.

Една от основните цели на новия състав на КЕВР е да бъде върнато доверието в работата на регулатора. Иванов гарантира, че в своята работа комисарите се водят от принципи като безпристрастност, професионализъм, публичност, прозрачност и независимост.

"Комисията защитава интересите на хората", категоричен беше Иван Иванов. Той посочи, че по отношение на одитните доклади за работата на ЕРП-тата от миналата година предишният състав на регулатора е изпращал наказателни постановления и административни санкции, които обаче се обжалват от страна и на трите ЕРП-та – EVN България, ЧЕЗ България и Енерго Про.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
tisia
преди 8 години
Средната заплата в държавната енергетика е по-висока, отколкото на депутатите, а шефовете на някои дружества получават повече, отколкото министър-председателят, председателят на Народното събрание и президентът. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски по време на изслушването на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока в Народното събрание. Прочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/narodnoto-subranie-miliona-1470943.html#ixzz3dyp3Qw37
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
tisia
преди 8 години
"Милиарди евро потичат пак към Гърция, за българите скъп ток и убийствени сметки"...,"Сключен догор за поливане на цветята в държавно предприятие в сектора за 2-милиона....."Това срещам в мрежата.Дали наистина са направили всичко,което е нужно? .Предлагам на тези да не им се разминава вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
cymru
преди 8 години
Коя е тази света Тодорова? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Какво стана с делото за 1 000 000 000 евро които Русия искаше за Белене Г-н Лилов обяснява как три дена преди изтичането на анекса за Белене Нар.събрание е взело решение което дава право на Атомстрой да ни съди за 1 000 000 000евро - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=5680Тоест може да има изненада - още 2 милиарда лева дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg тоест ако НЕК изнася тока и ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ ще трябва да се намали тока и пак ще има печалба тоест ще се покрие дефицита от 644 млн. лева.Отделна тема това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Кражбите в енергетиката са много - http://darikfinance.bg/***/80521#comments140 депутати в играта с фотоволтаиците - http://***.***.bg/news/289995-140-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още