IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: 2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката

Заявените намерения от страна на правителството са основание за сериозен дебат за цената на тока, смята председателят на КЕВР

10:18 | 24.06.15 г. 4
Иван Иванов: 2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката

2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката, за да може да влезем на либерализиран енергиен пазар от 2016 г., посочи от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той припомни, че България е поела ангажимент към Европейската комисия да освободи енергийния пазар през следващата година. 

Членовете на регулатора бяха извикани на изслушване в пленарната зала във връзка с ценовия модел за новия регулаторен период в енергетиката. „Няма по-висока трибуна от тази в Народното събрание да се чуят всички аргументи за вземането на решенията за топлинната и електрическата енергия”, заяви Иван Иванов.

В своето встъпително изявление той посочи още, че основите за началото на реформата в българската енергетика са промените в Закона за енергетиката от февруари тази година. Тогава беше ограничено изкупуването на електроенергия от неефективното производство, премахнаха се преференциите за цената на тока от ВЕИ мощности и бяха направени други промени.

Иванов посочи още, че заявеното намерение на правителството да направи промени е основание за сериозен дебат и КЕВР ще обсъди в края на седмицата дали ще има отлагане на решението за цената на тока от 1 юли.

Ние носим отговорност за КЕВР, чийто състав е избран от парламента, и затова имаме право да задаваме въпроси, без да се месим в работата й, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е един от вносителите на искането за изслушването на регулатора в пленарната зала.

Според него има два основни мотива за това искане – високият обществен интерес към цената на тока и заявените мерки от страна на правителството за реформи в енергетиката.

В момента членовете на КЕВР отговарят на въпроси на депутати. Всяка парламентарна група има право на два въпроса. В отговор на въпрос от ГЕРБ Иванов вече обясни, че ценовият модел, предложен от КЕВР, цели справедливо разпределение на таксата „Задължения към обществото”, което е и основание да заработи правилно енергийната борса. Плановете са това да стане на 2 ноември.

Иванов беше категоричен, че в резултат на мерките в предложението НЕК ще излезе на печалба.

В дневния ред на депутатите днес е и искане за удължаване на срока за работа на временната комисия, която проверява състоянието на енергетиката. Заради големия обем от информация, който трябва да бъде обработен, председателят й Валери Симеонов от Патриотичния фронт поиска комисията да работи до 31 юли.

От комисията искат да изчакат и резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на ВЕИ сектора, става ясно още от мотивите за исканото удължаване на срока на работа.

Временната комисия беше съставена в средата на февруари и заседанията й, на които се изслушват представители на различни енергийни компании и институции, отговорни за развитието на сектора, са закрити за медии и граждани.

Депутатите отказаха да включат в дневния ред за седмицата исканията на "Атака" да бъде въведен мораториум върху поскъпването на тока за срок от шест месеца, както и да бъдат отнети лицензите на трите електроразпределителни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Казвайки това г-н Иванов осъзнавате ли, че оттук нататък вие ще носите пряка отговорност и ще бъдете виновен за всяка липса на реформи и всяка глупост, която продължава да се върши в енергетиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Какво стана с делото за 1 000 000 000 евро които Русия искаше за БеленеГ-н Лилов обяснява как три дена преди изтичането на анекса за Белене Нар.събрание е взело решение което дава право на Атомстрой да ни съди за 1 000 000 000евро - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=5680Тоест може да има изненада - още 2 милиарда лева дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpgтоест ако НЕК изнася тока и ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ще трябва да се намали тока и пак ще има печалба тоест ще се покрие дефицита от 644 млн. лева.Отделна тема това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Кражбите в енергетиката са много - http://darikfinance.bg/***/80521#comments140 депутати в играта с фотоволтаиците - http://***.***.bg/news/289995-140-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Tesi ot industriata sachto tolkova plachat oo uvelichenieto zenata na el energiata Te prosto she prehvarlat po golama chast ot tova uvelichenie varhu garba na obiknovenite potrebiteli Ako iskat da namat problemi s prodagbite da si uvelichat energiinata efectivnost No e po trudno Samo che bes promeni energetikata she falira i togava otnovo peshkira she oberat obiknovenite potrebiteli Veche 20 godini saradi izbori i politizi se otlaga uvelichenieto na el enrgiata s malki stapki koeto she bade po besbolezneno Tapi politizi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още