IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тепърва ще се мисли как да се свият разходите в държавните енергийни дружества

Идеята за по-ефективно управление на държавните дружества беше предложена от правителството преди дни

12:12 | 23.06.15 г.
Тепърва ще се мисли как да се свият разходите в държавните енергийни дружества

По време на извънредното заседание на министри в неделя, чиято основна тема беше енергетиката, беше взето решение да се открият още резерви, така че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да може да преразгледа решението си за цената на тока през новия регулаторен период.

Една от посочените мерки е съкращаването на разходите на енергийни дружества с 10% през следващите три години. От думите на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов днес стана ясно, че тепърва започват анализи на всяко дружество поотделно откъде може да дойде това намаление на разходите.

„Отчитаме, че резерви за това има“, каза обаче той по време на форум за либерализацията на енергийния пазар, пише БТА. 

Вече се появиха и коментари как точно ще стане това. Пред националното радио депутатът от АБВ и зам.-председател на Народното събрание Кирил Цочев коментира, че на първо време ще се пристъпи към съкращаване на незаети щатове в държавните централи, за които обаче се отпускат средства и вляят на ценообразуването на тока. След това ще бъдат съкратени и пенсионирани служители, които обаче още работят. 

Николай Николов уточни още, че само енергоемката индустрия може да се възползва от облекчението при плащане на добавката за зелена енергия.

По-рано и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов определи като несъстоятелни искания на молове, хотели и затворени комплекси да ползват облекчения, защото това противоречи на европейското законодателство за държавна помощ.

И Николов, и Иванов объръщат внимание, че ако обхватът на помощта бъде разширен, каквито идеи има, то по-малко пари ще влязат в НЕК от добавката "Задължения към обществото". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още