IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството също е против вдигането на цената на тока

Това съобщи Томислав Дончев след извънредна среща с премиера Бойко Борислав за ограничаване поскъпването на цената на електроенергията

14:21 | 21.06.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството също е против вдигането на цената на тока, каза пред журналисти в Министерски съвет (МС) днес вицепремиерът Томислав Дончев. Два часа и половина министри и експерти, но без представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обсъждаха на извънредна среща с премиера Бойко Борисов възможности за ограничаване поскъпване на цената на електроенергията, съобщава БТА.

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и в Националната електрическа компания (НЕК) с по десет процента, каза Дончев, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че намалението ще е с по десет процента през следващите три години. Тарифният дефицит на БЕХ вече достига четири милиарда лева и ако не се вземат мерки, ще продължи да се увеличава, каза Дончев като добави, че в подобна ситуация са и други държави в ЕС.

Решението за поскъпване на тока е взето, доколкото знам, единодушно от всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР се избира от парламента и в нея има представители от почти всички партии и затова изразявам учудване за разминаване на позициите на партиите и на техните представители в КЕВР, каза Дончев. Призоваваме още в началото на следващата седмица обсъждане на доклада на КЕВР за цената на тока и това обсъждане да е открито, публично и в пленарна зала, допълни той.

Агенция Държавен и финансов контрол вече проверява реалните инвестиции на всички производители на енергия и най-вече от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, съобщи Дончев. Теменужка Петкова добави, че резултатите от проверката се очакват до две седмици.

Дончев призова експертите на ЕК да приключат по-скоро проверката дали има свръхподпомагане от страна на държавата към производителите на ВЕИ. Всъщност опциите за излизане от ситуацията не са много - или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, каза Томислав Дончев. Можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия, каза още Дончев.

Наредбата, с която големите фирми да получат облекчения в цената на тока, вече се обсъжда и може да се направят промени така, че да се разшири обхватът на облекченията, каза още Теменужка Петкова. Дончев призова да не се подхранват съмненията сред обществото, че има политици, които са свързани с производството на енергия от ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Проучване на специализирания сайт CleanTechnica пък показа, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. След нас са дори и световните икономически сили Германия и САЩ. Класацията показва, че у нас има 108,98 Мвт новоинсталирани фотоволтаични мощност на 1 млн. души, а общо новоинсталираните мощности са 767 МВт. Бедна България е и глобален лидер и в съотношение към БВП у нас имаме 17,80 МВт инсталирана мощност на всеки 1 млрд. долара БВП, показва още статистиката на CleanTechnica.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев - ''в сектора има 30 основни играчи, като поименно посочи 7 от тях. Това са Валентин Златев и "Лукойл Енерджи" с годишни приходи от 17 - 18 млн. лева от ВЕИ.Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, получава 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.Компании с участието на Владимир Аличков, пряко свързан с Евелина Василева, която е зам.-министър в МОСВ, взимат 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.А дружества на Светослав Донев, пряко свързан с Румяна Желева, получават годишно 4.6 млн. лева '' - http://darikfinance.bg/***/80521#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина Първо НЕК трябва да изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpgВторо това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/,и идеята за данъчните ставки е добра ако не може да се предоговорят договорите с ВЕИ и ТЕЦ 1 и 3И на трето място съкращения - ''ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ Тоест ако се изпълни всичко това тока ще се намали и пак ще има печалба Между другото промишленият ток у нас спрямо ЕС е добре - http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Half-yearly_electricity_and_gas_prices,_second_half_of_year,_2012%E2%80%9314_%28EUR_per_kWh%29_YB15.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Дончев призова да не се подхранват съмненията сред обществото, че има политици, които са свързани с производството на енергия от ВЕИ.---вЕрно ли, ве ?! Имената се знаят ...има и от БСП, има и от Герб ...има и шефове на регионални поделения на енергодружествата ...много публични личности са се качили на сладката слънчева хранилка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Държавата трябва да направи правилното,а който не му харесва да продава и дасе маха.Ако няма кой да купи държавата ще му го купи и да се маха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
shpono
преди 8 години
Да направят като *** орешарски и да ползват стара комунистическа тактика. Звънят в кевр, казват, цената да остане или даже да се намали, пък следващите да му мислят ахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още