IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обсъжда поскъпването на електроенергията от 1 юли

Днешното съвещание е свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока

11:23 | 21.06.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Правителството ще обсъди в неделя цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец. Премиерът Бойко Борисов съобщи в петък, че ще бъдат обсъдени законодателни промени, които да предотвратят планираното поскъпване за битови потребители и за индустрията.

„Искам още веднъж да им поставя пряко задачи и, най-малкото, да не се повишава цената на тока. От гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи, макар че нямам никакво право да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, парламентарната си група и, ако трябва, да направим промени в няколко текста на закона. Ще настоявам да се направи”, заяви Борисов.

Днешното съвещание е свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока с едночасови прекъсвания в производството. Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи тезата им, че поскъпването на тока за бизнеса ще доведе и до поскъпване на стоките и услугите.

По-рано през седмицата председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити предложенията за увеличаване на таксата 'задължения към обществото“ за бизнеса с аргумента, че в противен случай ще се натрупа допълнителен дефицит от 285 млн. лева в Националната електрическа компания, което ще наложи 17-процентов скок в цената на тока за бита.

От Българската стопанска камара отговориха, че удвояването на таксата ще наложи свиване на производството и съкращения на работници, което ще струва 650 млн. на държавния бюджет.

Още новини от Bulgaria ON AIR четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
ДОИДЕ ЛИ БАТ БОЙКО НА ВЛАСТ ЦЕНАТА НА ТОКА ЛИТВА НА ГОРЕ А ПЛЕНЕЛИЕВ ТРЪГВА ЗА АВСТРИЯ ДА СЕ ОТЧИТА НА ЕВН И ДА ПРИБИРА КОМИСИОННИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ! ТОВА Е БРАТЯ ГЕРБ НАЗДРАВЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
shpono
преди 8 години
Още ли има хора, които да вярват, че проблемите на енергетиката са заради ерп-тата. Ми не пичове, в последно време се говори предимно за НЕК.Поредната нереформирана, потънала в дългове държавна фирма, която кевр се чуди как да субсидира за да не фалира, че все повече затъва. Затъва, защото държава в лицето на парламента написа твърде облекчени и твърде високи изкупни цени за зелената енергия и така, мощностите се присъединиха твърде рязко. Надявам се няма нужда да се споменава, че половината веи, са на разни депутати, политици и прочие. Пък данъчни ревизии при ерп-се правят, ама ако се направи на нек, бдж и прочие ще се получи смешно. Това с максималната инвестиция се прави вече 10 години, като в последните инвестициите така бяха орязани с цел задържане на цената, че зимата това което се случи в родопите бе нещо очаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Нека правителството да постанови да се направи пълна данъчна ревизия от преминаването на енергийните разпределители в частни ръце и да се въведе таван на печалбата в този сектор.....,при превишаване на тавана,конфискация на горницата.....,определяне на максимална инвестиция на енергоразпределителните дружества.....На който не му харесва може да се върне там от където е дошъл.....,кой в Австрия.....,кой в Чехия.....,вярно че бизнеса се стреми към по-високи печалби.....,но има и социален момент.....,всички български абонати биват мачкани за по-големите печалби на първите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още