IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се раздели в позициите си за цената на тока

Минно-геоложката камара подкрепи енергийния министър Теменужка Петкова

14:38 | 20.06.15 г.
Бизнесът се раздели в позициите си за цената на тока

Българската минно-геоложка камара се разграничи от работодателските организации, които възнамеряват да започнат протест срещу увеличаването на цените на тока.

Минната камара, която членува и в Българската стопанска камара (БСК), и в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепи енергийния министър Теменужка Петкова, чиято оставка беше поискана от бизнеса.

В отворено писмо, изпратено до Петкова и до премиера Бойко Борисов, който вчера обяви, че подкрепя протеста на бизнеса, организацията пише, че енергийният министър е заварила “тежко наследство и голям дефицит в енергийната система”, заради което е необходимо време, за да проведе нужните реформи.

От минната камара изразяват удовлетвореността си от “открития и конструктивен диалог на Министъра на енергетиката с бизнеса и науката от минерално-суровинния отрасъл за създаване условия за неговото развитие, увеличаване на инвестициите и работните места”, посочва се в писмото.

Припомняме, че индустрията предупреди, че от 26-ти юни ще започне да спира производството за по час на ден в знак на протест срещу ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), въпреки че енергийното министерство прие специалната наредба, с която се гарантират отстъпки за големите индустриалци.

Премиерът призова регулатора да отложи решението си за цената на електроенергията за новия регулаторен период, за да се търсят други възможности. Той коментира, че е може да се меси в работата на независимата КЕВР, но може да се „намеси в работата на НЕК, БЕХ и дори да отидем за по-драстични промени в два-три текста на закона“.

Утре бизнесът ще представи отново позицията си за новите цени на тока на пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още