IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов ще се присъедини към протеста на бизнеса срещу поскъпването на тока

Премиерът помоли КЕВР да изчака решения, които ще повлияят на цената на тока

17:24 | 19.06.15 г. 7
Борисов ще се присъедини към протеста на бизнеса срещу поскъпването на тока

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е против повишаването на цената на тока и затова ще се присъедини към протестите на бизнеса, съобщи агенция „Фокус“. 

По-рано днес четири работодателски организации заявиха, че техни членове ще спрат работа за час на 26 юни в знак на протест срещу поскъпването на електроенергията за бизнеса.

Премиерът уточни още, че ще участва в протести срещу повишаването на цената на тока за всички. „Не ги деля много бизнеса и потребителите“, каза той по време на откриването на модернизирана пречиствателна станция във варненското село Тополи.

Борисов призна, че не може да се меси в работата на независимата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но пък може да се „намеси в работата на НЕК, БЕХ и дори да отидем за по-драстични промени в два-три текста на закона“.

Премиерът призова регулатора само да отложи решението си за цената на тока, докато не бъдат приети „някои решения, които ще повлияят“. Той допълни, че очаква през този уикенд да бъдат проведени срещи с енергийния сектор и работодателските организации, но не уточни кога може да има решение и колко дълго ще трябва да чака регулаторът.

Борисов допълни още, че от деветте членове в КЕВР ГЕРБ има само двама и определи като некоректни обвиненията, че управляващите искат да вдигат цената.

За отлагането на ценовото решение се заговори още в началото на месеца. По закон регулаторният период започва на 1 юли и приключва на 30 юни следващата година. През 2013 година обаче вече имаше прецедент и новите цени на тока тогава влязоха в сила от 1 август.

Сега причини също могат да бъдат намерени. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че например липсата на финализирано споразумение с двете „американски“ централи е една от тях. Забавеното приемане на наредбата, чрез която ще бъдат облекчени големите енергийни консуматори, също е основание за отлагане, посочи още Иванов.

Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев обаче няма никакви основания КЕВР да отложи решението си за цената на тока от 1 юли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 6 в СВ-то на страницата на Мин.съвет пише ,че награждаван от ''Европол'' А написаното тук - - http://alterinformation.wordpress.com/2013/04/20/dokladi/и още - http://alterinformation.wordpress.com/2014/07/28/849944105/ е друго тоест Бойко Борисов трябва да ги съди за клевета или става въпрос за някаква форма на шизофрения и т.н. не съм тесен специалист Не искам да повярвам ,че Всяка държава си има правителството, което заслужава казва именитият френски философ Жозеф де Местр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Това което не знам е дали Бойко Борисов е болен от някаква форма на олигофрения или на психопатия защото психопатите нямат съвест или просто е добър ''психолог'' защото тук- http://***.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0219&n=41&g=пише В периода 1985-1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема Психо-физическата подготовка на оперативния състав и му е присъдена научната степен кандидат на науките (равностойна на доктор)тоест добър манипулатор Науката напредна т.е. психопатиите може да се докажат с ядрено-магнитен резонанс към 5 до 7 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw И за различните форми на олигофрения незнам а за простотията не знам как се доказва от науката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3 Отделна тема е кой държи ВЕИ-тата - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsНа 17 03 2013год. екс м-р Трайчо Трайков при Карбовски каза,че е заварил молби за 12 000 MW фотоволтаици и ветрогенератори и до оставката му са пресъединени 200 MW и за три месеца до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW ток от фотоволтаиците за 2020год.От 2010 г. до началото на 2013 г., по време на мандата на ГЕРБ, в експлоатация са въведени 476.71 МВт вятърни, 150.53 МВт водни и 964.49 МВт соларни централи'' - http://30dumi.eu/2013/05/preska-piyat-tok-nasledstvo-ot-gerb/На 21 04 2013 г. екс депутат доц.Минчо Христов при Кеворк''всяка неделя'' каза как 2008год. е предупредил Нар.събрание за закона за ВЕИ ,и как всички депутати са гласували ''за''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
тъппо-тъпнай-тъптачърРейгънборисофбългарина..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpgТоест ако НЕК си изнася тока пари ще има и това трябваше да каже Иван Иванов: Ако ценовият модел на КЕВР се спази, НЕК излиза на печалба - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-ivanov-ako-cenoviiat-model-na-kevr-se-spazi-nek-izliza-na-pechalba-196913/Следващата мярка е ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ Ако се спазят тези две мерки тока ще трябва да се намали Отделна тема е ,че трябва да се преразгледат договорите с ТЕЦ 1 и 3 и а частните ВЕИ - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
/Бизнесът каза "край", започват стачки от 26 юни.Ние, всички работодателски организации в България, единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика!Прочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/bulgariya-lvmvtch-elektroenergiya-1470379.html#ixzz3dWYPpARh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 8 години
И той *** и те *** - ще се ...! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още