IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Никой не очакваше толкова рязко поскъпване на тока за бизнеса

Решението ще засегне негативно цели отрасли, предупреждават работодатели

16:13 | 10.06.15 г. 4
Домусчиев: Никой не очакваше толкова рязко поскъпване на тока за бизнеса

Никой не очакваше такова увеличение на цената на тока за бизнеса, заяви по време на общественото обсъждане на предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на тока от 1 юли председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той посочи, че решението ще засегне негативно цели отрасли - металургия, стъкларска промишленост, машиностроене и други.

Според него не се извършват приетите от парламента промени, не се търсят и резервите нито в НЕК, нито в БЕХ и препоръча на държавните енергийни компании да излязат на свободния пазар. Домусчиев посочи, че не са изхвърлени централите, чието комбинирано производство не е високоефективно, нито се следи стриктно производството на ВЕИ- централите.

Домусчиев посочи, че на база на първото тримесечие се очаква през тази година да бъде изнесена продукция с добавена стойност за 44 - 45 млрд. лева. Износът на електроенергия пък е на стойност около 700 - 800 млн. лева. По тази причина Домусчиев не смята за справедливо износът на електроенергия да не бъде обложен с такса "Задължение към обществото" и отхвърли мотивите, че такава такса ще блокира износът на електроенергия.

Той допълни още, че през следващата седмица ще бъде готова наредбата за подкрепа на големите енергийни консуматори, която е предвидена в Закона за енергетика. Домусчиев посочи, че в това го е уверила министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Домусчиев съобщи и че ще подаде жалба в Прокуратурата с искане да провери преференциалните договори.

Работодателите са категорични, че в ЕС цената на тока за бита е два пъти по-висока от тази за индустрията, защото тя дава работни места и плаща данъци.

Иван Иванов обаче посочи, че ако таксата за задължение към обществото не се повиши за бизнеса се отваря дефицит от 285 млн. лева, което означава увеличение на тока със 17% за бита. Той посочи, че в момента тече одит на ВЕИ централите от Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Евгени Иванов от КРИБ посочи още, че не са против увеличението, но то трябва да бъде плавно.

Работодателите съобщиха, че ако КЕВР не отстъпи от решението си, работодатели ще излязат на протест. Граждански организации също предупредиха за протести, ако има каквото и да било увеличение на цената на тока за когото и да било по веригата.

Синдикатите също се обявиха против увеличаването на таксата "Задължение към обществото" с мотива, че това ще доведе до допълнителни разходи за въгледобивните дружества. Владимир Топалов от КТ „Подкрепа“ посочи като грешка и извеждането на ТЕЦ Марица Изток 2 от регулирания пазар. Той обясни, че това може да блокира работата на топлоцентралата, която пък е най-големият потребител на въглища от мините.

В същото време американските централи, които са в микса на НЕК, дължат на Мини „Марица Изток“ 330 млн. лева, допълни още Топалов.

Срещу излизането на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 от регулирания пазар се обявиха от организацията към КТ „Подкрепа“ в централата. Димитър Чалъков припомни, че ТЕЦ-ът има заем в размер на 250 млн. йени към Японската банка. Без да работи централата, изплащането на това задължение е под въпрос.

Георги Петров от федерацията на енергетиците в България пък изчисли, че таксата "Задължение към обществото" ще бъде по-ниска, ако в микса бъде включена ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Той препоръча да се направи проверка какво точно е включено в таксата и дали има възможност за нейното намаляване.

Камен Стаменов, представител на големите енергийни потребители, посочи, че с решението за увеличаване на таксата за задължение към обществото крайната цена на електроенергията на свободния пазар ще бъде с 40% фиксиран компонент (размерът на таксата - бел. ред.), върху който бизнесът няма контрол, и 60% - свободно договарян компонент. Той обясни още, че на свободния пазар реална конкуренция няма - там продават основно АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

Има много резерви и електроенергията може да не поскъпва, смята депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той посочи например, че част от ВЕИ-централите са изградени с европейски помощи, но получават преференциални цени, което е недопустима държавна помощ. 

По време на дискусията се чуха призиви за продължаване на преговорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал за намалявани на цените. Валери Симеонов например смята, че преференциалните цени на двете централи безусловно могат да бъдат обявени като държавна помощ.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се обяви след заседанието на Министерския съвет за широк дебат по цената на ток. Той смята, че предложението на КЕВР не е добро. И поиска отлагане с 1 месец на решението за цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bonel4o
преди 8 години
Мрежата не си я поддържат ЕРП-тата,постоянно има аварии,но си плащаме високите сметки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
mick
преди 8 години
Едно различно решение - абонаментни такси за всички потребители, включващи например 100КВ ел. енергия. Консумираш, не консумираш - плащаш таксата. Защо така? Ами в момента имаме милиони абонати, много от които изобщо не консумират и реално не си плащат за поддръжката даже. Та техните разходи се прехвърлят върху консумиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още