IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречиствателната станция във Варна е реконструирана

Във Варненска област по „Околна среда“ са финансирани 19 проекта за 312 млн. лв., заяви Ивелина Василева

15:16 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Пречиствателна станция във Варна е реконструирана и вече ще пречиства напълно водите с отстраняване на фосфора. Това стана ясно при откриването на обекта, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Ивелина Василева.

„С този проект водите на Варна ще бъдат пречистени в максимална степен. По оперативна програма „Околна среда“ 2007 - 2013 г. във Варненска област са финансирани 19 проекта на обща стойност 312 млн. лв.“, посочи Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

Василева поясни, че става дума за ВиК мрежи, пречиствателни съоръжения, депа за отпадъци и проекти за опазване на защитени зони и територии. Тя допълни, че предстои да се разшири пречиствателната станция на „Златни пясъци“, а дълбоководното заустване вече е изградено.

„Само преди година всички проекти бяха спрени, мръсните води са отивали направо в морето, но Варна вече няма проблем и хората спокойно могат да ходят на плаж“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той покани журналистите да видят какво се е изливало преди в Черно море, като показа отпадните води на входа на станцията.

Модернизираната пречиствателна станция облекчава натоварването на канализационната мрежа в централната градска част на Варна и слага край на преливанията на каналите за непречистени битови отпадъчни води, които досега се стичаха към морето, отбелязват от екоминистерството.

С реализацията на обекта е изпълнен последният етап от реконструкцията на станцията, чрез който се постига пълно третично пречистване на отпадъчните води с отстраняването и на фосфор.

Реално присъединени вече към реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадни води във Варна са 383 030 души през лятото и 322 000 извън активния туристически сезон. Обхванати са битовите отпадъчни води от кварталите „Чайка“ и „Бриз“, от местността „Св. Никола“ и вилната зона „Ален Мак“, които досега отиваха в канализацията на централната част на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още