IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се оплакаха от липса на диалог с институциите за цената на тока

В знак на протест на 26 юни предприятия ще спрат работа за 1 час, се казва в декларация на работодателските организации

11:16 | 19.06.15 г. 2
Работодателите се оплакаха от липса на диалог с институциите за цената на тока

Липсва диалог с институциите и ясни отговори на въпроси, поставени от работодателските организации за цената на тока. Това заявяват в декларация от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според тях няма отговор на въпроса защо енергийният регулатор търси намаляване на дефицита в НЕК само в рамките на един регулаторен период, нито защо продължава кръстосаното субсидиране на цената за бита и за бизнеса.

Според техните данни във всички европейски държави цената на тока за бизнеса е с между 2,5 и 4 пъти по-ниска от тази за бита. У нас обаче се поддържат изкуствено ниски цени за домакинствата, които се финансират с по-висока цена за бизнеса.

Бизнесът обръща внимание и на липсата на загриженост към малките и средните предприятия, за които няма предвидени мерки за защита срещу по-скъпия ток. 

От бизнес организациите настояват още, че ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е обосновано в някои точки. Неясно остава например защо е заложен ръст на добавките за зелена енергия от 43% - от 11,10 лева за мегаватчас до 15,92 лева за мегаватчас. В същото време регулаторът твърди, че са предприети мерки за преглед на преференциалните цени и нормата на възвръщаемост в сектора.

Аналогична е ситуацията и по отношение на изкупуването на електроенергия от високоефективно комбинирано производство – добавката тук скача от 3,83 лева до 9,02 лева или със 135%.

В своята декларация четирите организации посочват още, че държавните предприятия в сектора се управляват неефективно, липсата на оптимизация коства над 250 млн. лева годишно.

Работодателите посочват още и че липсата на такса върху износа облагодетелства „заинтересовани частни търговци“. Износът на евтин ток е донесъл 770 млн. лева, а износът на продукцията на българските предприятия – 43 млрд. лева, е записано още в декларацията.

„Всички работодателски организации в България единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика! Не приемаме увеличение на цените на електроенергията за предприятията“, декларират работодателите.

Те предупреждават, че от 26 юни ще започнат да спират производството си за 1 час в знак на протест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
работодателите в една икономика са потребителите, а не глупаците за които пишете, моля да се поправите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
работодателите в една икономика са потребителите, а не глупаците за които пишете, моля да се поправите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още