IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарна комисия даде отсрочка на кабинета да търси начин токът да не поскъпва

Отстъпките за бизнеса може частично да се компенсират, ако агенцията за финансова инспекция открие нарушения във ВЕИ сектора

17:59 | 23.06.15 г. 2
Парламентарна комисия даде отсрочка на кабинета да търси начин токът да не поскъпва

Нищо грандиозно не може да се случи за месец, но даваме възможност на правителството да приключи работата по наредбата за облекчаване на бизнеса за скъпата зелена енергия и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да приключи работата по провирките на ВЕИ-сектора Това коментираха пред журналисти депутати, участващи в парламентарната комисия, наблюдаваща работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На закрито заседание на комисията бяха разгледани последните промени в Закона за енергетика, с които се предвижда новият регулаторен период да влезе в сила с един месец по-късно – от 1 август, а не от 1 юли. След заседанието стана ясно, че предложението е прието от парламентарната комисия, която обаче е само участваща.

Утре на извънредно и отново закрито заседание текстовете ще бъдат обсъдени и от водещата енергийна парламентарна комисия. 

Между първо и второ четене на текстовете Патриотичният фронт ще поиска отлагането на регулаторния период с три месеца, коментира председателят на комисията Искрен Веселинов (Патриотичен фронт). Според него има мотиви за и против този по-дълъг срок. Един месец е прекалено кратък срок за прилагане на нужните промени, каза той, но добави, че всеки месец в стария режим води до трупане на загуби в Националната електрическа компания (НЕК), което е мотив против удължаване на срока.

Депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков коментира, че левите депутати в комисията днес са се въздържали при гласуването на предложението за промяна в Закона за енергетиката. Той нарече действията на правителството "кризисен ПР", който да прикрие несвършената им работа, и определи като недопустима намесата на правителството в работата на парламента и КЕВР. 

Левите депутати коментираха, че удължаването на сроковете само повишават недоверието на обществото в сектора и работата на КЕВР и посочиха, че има вариант ценовото решение да бъде взето в срок. Законодателството пък предвижда промяна на всяко тримесечие при наличието на нови обстоятелства - приемането на наредбата за облекченията и резултатите от проверките на АДФИ.

Според Ерменков правителството в момента реагира като "синдикална организация на работодателите".

Таско Ерменков е категоричен и че комуникацията с Брюксел за нотификация на нормативен акт отнема поне половин година, а не един месец. "Колкото и да сме бързи, както и да си носим документите под мишница там, няма да стане толкова бързо", обясни той пред журналистите в Народното събрание.

Пред Investor.bg Валентин Николов, който е един от вносителите на последните промени в Закона за енергетиката, призна, че разширяването на обхвата на помощта за бизнеса по отношение на скъпата зелена енергия до голяма степен ще обезсмисли предложението на КЕВР за увеличаването на таксата "задължения към обществото". По негови изчисления, ако бъде прието предложението за стъпаловидна подкрепа за предприятия с годишно потребление от 2 гигватчаса, бизнесът ще си спести към 200 млн. лева. Това означава, че приходите в НЕК ще са с 200 млн. лева по-малко от предвидените. 

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Иванов коментира преди ден, че подкрепата за големите индустриални предприятия с потребление над 30 гигаватчаса годишно е покрита от намалените цени за разполагаемост за двете американски централи. За останалите производители обаче буфер няма. 

"Търсят се 200 млн. лева", призна днес Валентин Николов. Според него част от средствата могат да бъдат намерени, ако Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) открие нарушения във ВЕИ сектора и бъдат отнети лицензи или наложени глоби на дружествата, които са нарушили закона и са дали неточни данни за инвестиционните и производствените си разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
http://***.bpva.org/bg/articles/article3604.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
http://***.bpva.org/bg/articles/article3604.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още