IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 млн. лв. ще спести бизнесът от разширен обхват на помощта за скъп ток

Лансира се идеята и фирми с годишно потребление на електроенергия над 2 гигаватчаса да получат облекчение за добавката за зелена енергия

10:19 | 23.06.15 г. 1
150 млн. лв. ще спести бизнесът от разширен обхват на помощта за скъп ток

150 млн. лева по-малко ще влязат в Националната електрическа компания (НЕК), ако бъде приета идеята на енергийното министерство да бъде разширен обхватът на помощта за бизнеса срещу скъпата електроенергия.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Народното събрание и депутат от АБВ Кирил Цочев пред БНР. Той коментира, че подкрепя обмисляното предложение за стъпаловидна подкрепа на бизнеса, защото тя ще намали ефекта върху икономиката от поскъпването на електроенергията.

Новата идея предвижда предприятията, които имат годишно потребление на електроенергия от 2 до 10 гигаватчаса годишно, да имат 30% отстъпка от стойността на „зелената“ компонента в такса „Задължения към обществото“. Предвижда се още при потребление от 10 до 20 гигаватчаса редукцията да е 40%, а при потребление между 20 и 30 гигаватчаса намалението ще е 50 на сто.

Според първоначалните планове отстъпка трябваше да получат предприятия с годишна консумация над 30 гигаватчаса. За тях намалението е от 85% и така таксата за задължения към обществото от 40,21 лева става към 21 лева за мегаватчас. Очакванията бяха от нея да се възползват около 30 предприятия, а приходите от таксата след облекчението да са с 95 млн. лева по-малко.

Всички тези облекчения и като цяло текстовете на наредбата обаче трябва да получат и одобрението на Брюксел.

Вчера председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов обаче посочи, че за 95-те млн. лева има предвидени буфери и те ще бъдат компенсирани от намаляването на цената за разполагаемост на двете „американски“ централи – AES Гълъбово и КонтурГлобал. За допълнителните облекчения обаче Иванов не намира резерви и предупреди, че ако не бъдат компенсирани, отново ще повишат дефицита на Националната електрическа компания (НЕК).

Заявки за промени и доклади, които могат да променят ценовия модел на КЕВР от 1 юли, бяха дадени още в края на миналата седмица.

“Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази увереност, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще може да представи анализи, които се извършват в слънчевите и вятърните централи с надути инвестиционни разходи, които са имали европейско финансиране и са скрили това, или други нередности при изграждането или присъединяването им. Ако тези нередовни ВЕИ-та се отрежат от гарантираното изкупуване на електроенергия, то повишението на таксата "задължение към обществото" от 19 на над 40 лева за мегаватчас ще бъде ревизирано“, припомни днес Кирил Цочев.

Той подкрепи идеята на депутата от ГЕРБ Делян Добрев специална комисия и дори фирма за проследяване на финансови средства, да провери ВЕИ сектора и да стане ясно дали има политици и депутати, които са свързани с този бизнес, но не декларират това публично.

По отношение на повишаване на ефективността на разходите на държавните енергийни предприятия Цочев посочи, че първо ще бъдат съкратени незаетите щатове в тези дружества, а след това и пенсионирани служители. Той обаче отхвърли идеята на бизнеса да бъде наложена такса „Задължения към обществото“ върху износа на електроенергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Какъв е смисъла да се дига държавната цена на нещо за бизнеса, за което той пък ще получава финансова помощ от бюджета за да е на "кяр" със 150 милиона лева.Много малоумно звучи.Правителството сигурно ли е, че това няма да се окаже държавна помощ за частния бизнес според формулировките на ЕС? ДСБ много взеха да се излагат с този ресор и в тази патова ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още