IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят законодателни промени за отлагане на ценовия период в енергетиката

Ръководството на КЕВР ще бъде изслушано в парламента

17:24 | 22.06.15 г.
Готвят законодателни промени за отлагане на ценовия период в енергетиката

Законодателни промени за отлагане на новия ценовия период в електроенергетиката ще предложи утре на извънредно заседание парламентарната комисия за наблюдение работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Комисията ще изготви проекторешение, а в сряда на заседанието на парламента като първа точка ще бъде изслушано ръководството на КЕВР и проектът ще бъде разгледан. Това каза пред журналисти в парламента Димитър Главчев, зам.-председател на парламента от ГЕРБ, след среща на парламентарните политически сили с енергийния министър Теменужка Петкова.

КЕВР е независима институция, но за да се постигне най-добро възможно решение на проблемите в сектора, е добре всички власти да работят в синхрон  за постигане на най-добрия възможен ценови модел и за бизнеса, и за потребителите, каза депутатът, цитиран от БТА.

Цената на тока зависи изцяло от КЕВР, каза Теменужка Петкова. Тя подчерта, че няма никакво вмешателство в работата на регулатора.

Това, което правителството може да направи и прави, е да определя политиките в сектора, заяви тя. Проблемите в този сектор са много тежки и натрупвани с години, всеки ден генерира нов дефицит в НЕК, така че действията трябва да бъдат много бързи, отбеляза Петкова.

Много искаме наредбата за облекчаване на индустрията при плащане на добавката задължение към обществото да влезе в сила от 1 юли, но трябва да получим нотификация от ЕС, така че е добре да разполагаме с още време, коментира министърът. Тя подчерта, че наредбата е изготвена много преди крайния шестмесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за енергетиката.

Министърът информира, че КЕВР вече е одобрила договора с ТЕЦ AES Марица Изток 1 за намаляване на цената за разполагаемост, остава да се доуточнят някои неща и по другия договор с КонтурГлобал, както и всички банки кредитори на централите да одобрят договорите. Междувременно ние работим за осигуряване на финансирането, така че НЕК да може да се издължи към централите, обясни тя.

От проверката на АДФИ във ВЕИ сектора пък ще зависи какви законодателни промени могат да се направят в тази област, коментира Петкова. Резултатите от проверката ще дадат пълната картина в този сектор, никой досега не е проверявал конкретните разходи за ВЕИ проектите, а инвестиционните разходи са основанието за определяне на преференциални цени за зелена енергия, каза Петкова.

Запитана дали съкращаване на административни разходи в НЕК и БЕХ означава съкращаване на персонала, Петкова заяви, че това означава съкращаване на разходи за командировки, гориво, поддържане на автомобили. Всяко от дружествата в енергетиката трябва да предложи конкретни мерки за оптимизация на разходите, каза Петкова.

По-рано днес председателят на регулатора Иван Иванов съобщи, че до края на седмицата КЕВР ще съобщи дали ще отложи своето решение за определяне на нови цени на електроенергията за новия регулаторен период.

В неделя ситуацията в енергетиката беше обсъдена на извънредно заседание в Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още