IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК дължи 220 млн. евро на AES Гълъбово

В последните месеци е имало плащания и от двете страни - и от страна на НЕК към централата, и от централата към мините

16:15 | 18.06.15 г. 1
НЕК дължи 220 млн. евро на AES Гълъбово

Националната електрическа компания (НЕК) дължи 220 млн. евро на AES Гълъбово и от тяхното изплащане зависи дали ще влезе в сила подписаният меморандум за намаляване с 14% на цената за разполагаемост на централата. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет.

Той уточни, че от своя страна компанията дължи на мините 22 млн. евро. За изкупуването на зелената енергия от вятърния парк на AES край Каварна пък държавната компания дължи други 21 млн. евро.

В последните месеци е имало плащания и от двете страни - и от страна на НЕК към централата, и от централата към мините. При плащането първо се покриват най-старите задължения.

По отношение на подписването на договора с новите условия AES Гълъбово все още очаква още няколко одобрения от кредиторите. Маркет допълни, че очаква процесът да приключи до 30 юни. Вчера от енергийното министерство коментираха, че вероятно ще се наложи удължение на крайния срок за предоговаряне. От AES Гълъбово потвърдиха днес, че възможност за удължение е предвидена в меморандума, подписан през април.

Според договора това удължение може да бъде постигнато след преговори между двете страни и подобно искане в момента не е постъпило.

"Договорът ни е абсолютно стандартен за индустрията", коментира още Маркет по повод обвиненията, че централата получава прекалени преференции от държавата. Той е убеден, че AES Гълъбово не получава нерегламентирана държавна помощ и няма информация как върви проверката на казуса в Брюксел.

От централата допълниха, че инвестициите в нови мощности са толкова големи, че е необходима определена дългосрочна преференция и ангажимент. Инвестицията за изграждане на централата е 2,5 млрд. лева, като 70% от нея са заемни средства.

Оливие Маркет посочи още, че AES Гълъбово е "беден" проект с норма на възвръщаемост от 10%. Прието за индустрията е норма за възвръщаемост от 15 на сто.

От централата са убедени, че либерализация на енергийния пазар е възможна дори и с дългосрочни договори и опитът в останалите европейски държави го доказва. Маркет приветства действията на правителството да потърси експертна помощ от Световната банка, за да реализира освобождаването на пазара.

Предварителните данни показват, че през 2014 година централата има печалба от 130 млн. лева, уточниха още от централата. Спрямо 2013 година има лек спад -тогава чистата печалба е била 160 млн. лева. Намалението се дължи основно на повечето ремонтни работи, планирани през миналата година.

Маркет каза още, че при пълно натоварване цената на електричеството, произведено от централата, е конкурентно на цената на НЕК на регулирания пазар. Точната цена зависи от диспечирането на централата.

По отношение на въпроса дали централата може да изнася електроенергия от AES Гълъбово коментираха, че биха желали да запазят сегашното статукво, за да могат да плащат на кредиторите си. Досега централата е изплатила около 30% от дълговете към кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Вече всички са наясно с "евтиния" американски ток, от купени на безценица български централи. Сага някои ... ни убеждават в евтиния американски газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още